Свят

За невиждан ръст на заразата предупреди експертът, предсказал пандемията през 2017 г.

  22.01.2021 08:45  
За невиждан ръст на заразата предупреди експертът, предсказал пандемията през 2017 г.

Безпрецедентен сценарий в развитието на пандемията COVID-19 предсказа епидемиологът Майкъл Т. Остерхолм, който я предвиди в свой труд още през 2017 г. По думите му е необходимо хората да осъзнаят, че през следващите седмици инфекциите с COVID-19 ще се увеличат значително.

Пандемията COVID-19 е заразила повече от 96 милиона души по целия свят и е причинила смъртта на над два милиона пациенти, причинявайки отслабване на здравните системи. Тя предизвика сериозна икономическа криза в много страни. Майкъл Т. Остерхолм обаче, един от водещите световни експерти по епидемиология, предупреждава, че най-лошото може да предстои.

В интервю за CNN съветникът на Джо Байдън по въпросите на коронавируса обясни във вторник, че през следващите седмици пандемията може да се промени и ще видим нещо безпрецедентно с разпространението и на новите варианти на вируса, появили се във Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Това значително ще увеличи инфекциите.

„Изключително съм загрижен, че през следващите от 6 до 12 седмици ще видим такава ситуация с тази пандемия, различна от всичко, което сме виждали до момента“, отбеляза Остерхолм.

На въпроса на журналиста от CNN Алисин Камерота дали администрацията на Байдън може да направи нещо, за да предотврати подобно възможно влошаване, Остерхолм каза, че един от основните проблеми е, че "повечето хора все още не осъзнават" какво точно предстои. Поради тази причина той изтъкна, че първата стъпка е „да накараме хората да разберат, че това ще се случи, че ще видим значително увеличение на случаите. Въпросът е с колко“.

След повишаване на обществената информираност, втората стъпка, според експерта, е прилагането на повече ограничения.

Въпреки намерението на новия президент Байдън да ускори ваксинацията в САЩ и да бъдат приложени 100 милиона дози ваксина през първите му 100 дни в длъжност, епидемиологът твърди, че „не можем да накараме ваксината да пристигне много по-бързо“.

Ето защо той препоръча да се приложат още мерки възможно най-скоро. "Ще има разлика дали ще се реагира сега или по-късно“, предупреди той.

Песимистичните думи на Майкъл Т. Остерхолм, който е признат в цял свят, имат широк отзвук заради неговите дълбоки познания в материята. На тях се придава голямо значение, защото през 2017 г. той предвиди коронавирусната пандемия в книгата си „Смъртоносната заплаха“.

В допълнение към болестта COVID-19, епидемиологът отдавна предупреждава, че ще се появят нови огнища на болестни инфекции и посочва нов грипен вирус, който може да причини друга глобална пандемия. По преценката му тя може да е също толкова опустошителна като тази от т. Нар. „испански грип“, избухнала през 1918 и 1919 г., причинявайки между 50 и 100 милиона смъртни случая по целия свят.

Превод и редакция: DarikNews


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Изцяло безжичен телевизор
 22.01.2021 10:44      
Видео
Сгъваемият Samsung беше удавен и замръзен, но оцеля
 21.01.2021 18:00