Новини

На първо четене: Карантинираните ще гласуват в подвижни секции

  22.01.2021 10:50  
На първо четене: Карантинираните ще гласуват в подвижни секции

Карантинираните избиратели ще гласуват в подвижна секция, решиха депутатите на първо четене.

 “За” гласуваха 128 депутати, “против” - 45, а 9 се въздържаха.

Предложението е на управляващите, които искат хората в задължителна изолация и пациентите в COVID отделенията да упражнят правото си на глас чрез подвижни урни. Друга редакция в закона ще позволи и на гражданите с изтекли документи също да могат да гласуват.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организацията и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на всички.

По време на обсъждането на промените за карантинираните хора не липсваха и остри реплики:

Проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти" заяви, че изборите е трябвало да се проведат на по-късен етап, когато времето е позволявало прозорците в секциите да седят отворени. "Ще има ръст на заразените след изборите, а затова ще са виновни президентът и екипът му", заяви депутатът от парламентарната трибуна.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април.

От ДПС подкрепиха законопроекта на управляващите, но съобщиха, че ще внесат и свои поправки. "Предлагам да прецизираме текстовете", коментира народният представител Хамид Хамид.

От БСП не подкрепиха предложението. ГЕРБ попитаха: "Вие как предлагате да гласуват карантинираните? Винаги е имало хора под карантина, по една или друга причина. В Португалия ще има автомобилни подвижни секции за избирателите, които нямат възможност да отидат до урните", коментира депутатът Христо Гаджев.

"Не използвайте телефоните си само, за да влизате в социалните мрежи", обърна се депутатът от ГЕРБ към БСП.

ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила, за да гарантира живота и здравето на избирателите

"БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват", разкри Гаджев.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Изцяло безжичен телевизор
 22.01.2021 10:44      
Видео
Сгъваемият Samsung беше удавен и замръзен, но оцеля
 21.01.2021 18:00