Новини

Доц. Ангел Кунчев: Ситуацията в Лондон с COVID-19 е отвратителна! Не може да си позволим това!

  22.01.2021 12:20  
Доц. Ангел Кунчев: Ситуацията в Лондон с COVID-19 е отвратителна! Не може да си позволим това!

Това, което ние успяхме да постигнем да имаме достъп на ваксините, не трябва с лека ръка да се пренебрегва. В момента в Балканите никой не прави ваксинация като нас. Е, може някой да прави 100 броя, колкото да се каже, че се прави нещо. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред учители в ямболското село Бояджик. Срещата се наложи по заръка на премиера Бойко Борисов, който научил, че хората там се притесняват да се ваксинират. С Кунчев за селото замина и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Населението на България е 1,5% от населението на Европа. Така се формира и колко ваксини ще получим. Очакванията бяха, че ваксината на „АстраЗенека“ ще е първа, защото се съхранява и най-лесно. Никой не очакваше да има такова забавяне. Ваксините на „Пфайзер“ и на „Модерна“ са по-сложни откъм съхранение“, посочи доц. Кунчев.

„Ще ви кажа нещо много искрено – вие сте тези, които трябва да се грижите за вашето здраве. Сещаме се за болестите тогава, когато се разболеем. И сме много болна нация. Това е една от причините да имаме много висока смъртност. Когато попадне на почва с възрастно население и с хронично болести, вирусът е по-яростен“, коментира още той.

Кунчев се опита по прост начин да обясни как действат ваксините срещу коронавируса. Той говори за мРНК и за тяхното взаимодействие с организма, за да може да се отключи имунната система и да се създаде имунен имунитет.

Доц. Кунчев каза, че се е ваксинирал. Синът му, който е лекар, също си е сложил ваксината. Дъщеря му, която пък трябва да замине в чужбина, не се е ваксинирала, защото не попада в рисковите групи, но пък имала желание.

"Ваксинирането е ваше решение, но не го взимайте на база на някакви глупости за чипиране или репродуктивни проблеми", заръча накрая доц. Кунчев.

Той подчерта, че при имунизацията има два ефекта - личен и обществен. И добави, че трябва да постигнем 70% от населението да е ваксинирано, само това ще ограничи масовото разболяване.

"Ако имате ваши познати, питайте ги какво става в Лондон - отвратително! Вярвайте ни това, което ни се случи през октомври, ще ни се стори приказка. Това е истината. Идеята не е да се плашим", заяви още Кунчев.

По думите му в малките общности се чувстват малко по-защитени, защото не са усетили много нахлуването на вируса. Кунчев каза, че само 3% от населението си слага ваксина срещу група. А за ваксината за рака на маточната шийка у нас все още има резерви, пък умират много българки.

За ротавирусната ваксина бе другият пример, който той даде за доброволна ваксина. И за ефекта на тази ваксина той се изказа положително.

 


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Ето как се отваря кола без ключ за по-малко от минута
 24.01.2021 15:51      
Видео
Изцяло безжичен телевизор
 22.01.2021 10:44