Новини

Министър Ангелов: С ваксината на Пфайзер ще бъдат имунизирани 2 млн. души до края на 2021 г.

  22.01.2021 14:10  
Министър Ангелов: С ваксината на Пфайзер ще бъдат имунизирани 2 млн. души до края на 2021 г.
  google

Очакванията са 2 млн. българи да бъдат ваксинирани с препарата на „Пфайзер“ до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол.

„До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини. На сайта на Министерството на здравеопазването са качени индикативни количества ваксини, за които до момента имаме договор. България ще получи от „Пфайзер“ приблизително 3,9 млн. дози., а с тях ще бъдат ваксинирани приблизително 2 млн. българи“, каза проф. Ангелов.

Проф. Ангелов обясни, че са изпратени писма до личните лекари и вече е започнала организация по съставянето на списъци за масова ваксинация на населението. След което джипитата трябва да направят заявка за нужните им дози. Предстои и национална информационна кампания за предстоящото имунизиране.

Той обясни, че България участва в шест предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 млн. дози, които, чрез две дози, гарантират достъп до тях на цялото население на страната, припомни здравният министър.

Ресорният министър уточни, че е осигурен равен брой ваксини от всички производители на препарати срещу COVID-19 и твърденията, че към определени фирми има индивидуален подход, са спекулативни.

„Осигурили сме равни количества от всеки вид ваксина, видовете ваксини са три – с информационна РНК на „Пфайзер“/ „Бионтех“, „Модерна“ и „Кюървак“, антгенните ваксини, на които доставчици на „Новавакс“ и още една фирма, и следващите са векторните ваксини – на „Янсен“ и „АстраЗенека“. От всички видове ваксини сме подходили с ясно съзнание, че трябва да осигурим приблизително еднакво количество дози, за да бъдат ваксинирани равен брой български граждани с всеки вид ваксина. Приблизително по 3 млн. български граждани могат да бъдат ваксинирани от трите отделни групи“, обясни здравният министър.

Той беше категоричен, че при нужда от още ваксини срещу COVID-19, Министерство на здравеопазването няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК.

От 4 февруари може да се възстанови присъственият обучителен процес с връщане на до 40 на сто от класовете от 5. до 12., каза още Костадин Ангелов.

Заедно с Министерството на образованието и науката ще бъде изготвена такъв тип програма, така че тя да е съгласувана между двете министерства и да носи най-малък риск за преподавателите и другите граждани.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Ето как се отваря кола без ключ за по-малко от минута
 24.01.2021 15:51      
Видео
Изцяло безжичен телевизор
 22.01.2021 10:44