Икономика

Първоначалната цена на такситата скача от два до три пъти

  23.01.2021 20:56  
Първоначалната цена на такситата скача от два до три пъти

Скок в цената на такситата. Поскъпването идва след като Министерството на транспорта одобри увеличението на първоначалната тарифа. Новите цени ще влязат в сила до края на март.

Променя се начина на определяне на първоначалната такса, която ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

Тaкa, aкo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cтoтинки, тo c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa минимум 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa, a в cлучaй, чe прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт прeдeлнaтa цeнa зa cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.

Това обаче не означава, че цените на всички фирми ще скочат веднага.

Според наредбата до три месеца превозвачите трябва да си сменят тарифите.

Наредбата е одобрена от транспортният министър Росен Желязков и е изпратена за обнародване в „Държавен вестник“, като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от транспортното министерство.

Транспортният министър има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

Други от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Регистрацията на таксиметровите превозвачите вече ще бъде изцяло в общината.

Досега Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (по старому ДАИ) издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства в общините. Сега вече и двете неща ще случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Ето как се отваря кола без ключ за по-малко от минута
 24.01.2021 15:51      
Видео
Изцяло безжичен телевизор
 22.01.2021 10:44