Икономика

Земеделци искат спиране на вноса на плодове и зеленчуци от Турция

  09.02.2021 11:28  
Земеделци искат спиране на вноса на плодове и зеленчуци от Турция
  google

Земеделци искат спиране на вноса на плодове и зеленчуци от Турция, защото според тях там ги пръскат със забранените у нас пестициди. Това става ясно от интервю пред БНР на агробизнесмена Красимир Кумчев.

Нелегалният внос не е от днес и не е от вчера, изтъква той. „Препаратите никак не са фалшиви. При това са от три до пет пъти по-евтини от тези, които ни се предлагат на българския пазар.“

„Министерството е земеделието и Агенцията по храните твърдят, че това са опасни препарати и канцерогенни. Да приемем, че това е така, но възникват два въпроса. Ако това е така, защо всеки ден от Турция се внасят стотици тонове плодове и зеленчуци от Турция, които са третирани със същите тези опасни препарати? Значи трябва да бъде спрян този внос, но не спира. Вторият ми въпрос е, ако в плодовете и зеленчуците внос от Турция няма остатъчни количества опасни пестициди, защо не се осъществява легален внос на тези препарати? Българският производител вместо да харчи по 300-400-500 лева на декар, да харчи примерно по 60-70-80 лева на декар“, коментира още Кумчев.

Препаратите за растителна защита не са продукт, който може да се произвежда в гаражи и нелегално, категоричен е Красимир Кумчев. Активните вещества и на оригиналните продукти, и на турските, са едни и същи, допълва той. Кумчев смята, че турската държава има собствено производство за нуждите на земеделието, на „цени, които ние можем да мечтаем“.

Красимир Кумчев допуска наличието на лобизъм в две посоки

- на вносителите на препарати за растителна защита у нас, както и за вносителите на плодове и зеленчуци от Турция.

„И всъщност мачкането на българския земеделски производител е по всякаква линия. Един път ще ви продаваме скъпо препаратите, един път ще внасяме евтино къде обмитени, къде необмитени плодове и зеленчуци от Турция. В крайна сметка важното е, че има кой да плаща – първо ние, производителите, а след това целокупният български народ в качеството си на потребител. Естествено е, че тази няколко пъти по-голяма цена на препаратите за растителна защита, които се продават в България, ние си я калкулираме в себестойността на продукцията.“

Всяка година производството на български плодове и зеленчуци намалява, обобщава Красимир Кумчев.

Преди дни правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С приетите промени се криминализират производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Предвидено е наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за пренасяне на неразрешени пестициди през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Учени откриха странни създания под антарктическия лед
 16.02.2021 18:10      
Видео
Човекът без име нарисува Левски с бутони от клавиатури
 11.02.2021 19:04