Икономика

Вицепремиерът Николова: Разработваме маршрути за поклоннически туризъм

  14.02.2021 14:57  
Вицепремиерът Николова: Разработваме маршрути за поклоннически туризъм

Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм. По този начин ще насърчим пътуванията през цялата година и ще подпомогнем местните икономики и заетостта през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещението си в Троянския манастир, съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство. 

По думите й този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация. Светата обител е третата по големина у нас и всяка година се посещава от хиляди туристи - наблюдава се тенденция към непрекъснатото им увеличаване.

Министърът посети и музея към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването на обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя разгледа и Антимовото крило, което е последната възстановена част от манастира със средства от бюджета, отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.

Манастирът е основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица - копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства много бързо, а през 18-и век в него започва да функционира и килийно училище. Васил Левски основава революционен комитет в светата обител, но манастирът  не участва пряко в Априлското въстание, защото в него са настанени турски части. 


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Човекът без име нарисува Левски с бутони от клавиатури
 11.02.2021 19:04      
Видео
Сузанита пусна брутален клип (18+)
 10.02.2021 14:58