Свят

Орбан: Централноевропейските държави трябва да защитят ЕС от външни атаки

  17.02.2021 19:13  
Орбан: Централноевропейските държави трябва да защитят ЕС от външни атаки

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че ролята на централноевропейските държави е да защитят Европейския съюз от "външни атаки", но също и от "вътрешните тенденции на създаване на империя", като запазват собствената си независимост, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Орбан говори пред полски и унгарски медии в момент когато Полша, Унгария, Чехия и Словакия отбелязват 30-ата годишнина от създаването на Вишеградската четворка - неформален форум за политическо и икономическо сътрудничество в бързо развиващия се регион.

В церемониалната среща в замъка "Вавел" в Краков, с домакин полския премиер Матеуш Моравецки, участват колегите му от Унгария, от Чехия Андрей Бабиш и от Словакия Игор Матович, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Страните от Вишеградската четворка "разбират своя дял от отговорността за бъдещето на Европа", базирана на християнските ценности, написа Орбан в писмо за полския информационен сайт Interia.pl news и за унгарския ежедневник "Модяр Немзет".

Той заяви, че ролята на групата е да "защитава (Европа) от външни атаки и от вътрешни тенденции да се създаде империя, за да съхраним независимостта на нашите отечества и страни".

Унгария и Полша са непокорни членове на ЕС, често критикувани за това, което се смята от някои като политическа намеса в области като съдебната власт и свободата на медиите.

По време на тяхната среща лидерите ще обсъдят и подпишат декларация за сътрудничество в киберсектора.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42