Новини

Фандъкова каза кой носи отговорност за шахтата-убиец

  18.02.2021 09:05  
Фандъкова каза кой носи отговорност за шахтата-убиец

Още веднъж искам много искрено да изкажа съболезнованията си като майка и като кмет, защото всички ние изпитваме страх и гняв в тази ситуация. Трагичен инцидент, но и тежко престъпление е това, което се случи в неделя.

Моята отговорност, като кмет, е да представя всички факти и обстоятелства максимално бързо, за да може следствените органи да установят виновните максимално бързо. Това се очаква от всички граждани. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV.

Всички документи бяха изпратени в прокуратурата. Поддържаме контакт с градския прокурор, добави тя.

Различните институции, които имат отношение към този казус, започнаха да се дистанцират. Проверката не изчерпва всичките обстоятелства. Тя изчерпва отговорностите на институциите относно монтажа и експлоатация на павилионите, които са свързани с ЧЕЗ. За съжаление са свързани без да имат удостоверение за поставяне, уточни кметът.

Това означава, че е подавано напрежение на обекти без проекти за свързване. Така няма как да се гарантира, че свързването е правилно. Кабелът е поставен абсолютно незаконно, престъпно. Вместо кабел за подземно преминаване, това е кабел за въздушно преминаване, каза още Фандъкова.

По думите ѝ, кой е виновен ще каже прокуратурата, но отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола на разрешителните.

"Контролът по отношение на преместваемите обекти е вменен на главните архитекти и служителите на районните администрации. Вчера обявих, че главният архитект на София към всички кметове е изпращал многократно напомнителни писма за незаконните обекти и настояване те да бъдат демонтирани. За съжалени голяма част от незаконно монтираните обекти все още не са премахнати", разясни Фандъкова.

По думите ѝ, службите в район Триадица от години са допускали нарушения, не е упражнен контрол. За конкретния павилион, който е на територията на болницата, за него има започната процедура още през 2018 година за премахване от район Триадица. Има констативен акт. Изпратен е в НАК. Оттам са поискали отстраняването на някакви нередности, но процедурата е зациклила.

"Този обект е стоял от години. Това, което е трябвало да направи администрацията, е да установи и да започне процедура, ние работим по закон, тази процедура работи по няколко стъпки. Ако имахме правилно направен констативен акт, за да не падне в съда - имено затова процедурите продължават с години", каза още Фандъкова.

Не мисля, че се пишат умишлено констативни актове, които да падат в съда, добави тя.

"Това категорично е престъпление. Но аз не съм прокурор и престъпленията се установяват от съответните органи. За мен е най-важното, което беше отново обяснено от ЧЕЗ по много странен начин, отрекоха се от своя отговорност, е подаването на напрежението, че това е опасно и затова, когато се въвеждат сгради в експлоатация, знаете, че не може да се подаде напрежение, ако сградата не е въведена в експлоатация.

Но те са го подали, имайки една служебна бележка с подпис със запетайка от главния архитект на район Триадица. Тази служебна бележка няма никаква стойност по ЗУТ.

В техния договор много ясно е написано, че напрежение не може да се подава, ако обектът не е въведен в експлоатация, каза още Фандъкова.

Собственикът е прекарал кабела. Отговорностите са много конкретни и те ще бъдат установени, подчерта кметът на София.

Шахтата е общинска собственост. През нея преминават кабели на светофара, има и споделено трасе на кабелни оператори. Проблемът с контрола е много труден. Ще се монтират датчици, които са установяват нерагламентираното им отваряне. Когато светофарът е бил преместван, там са били рязани незаконни кабели, разкри още Фандъкова.

Говорейки за аварията в метрото, Фандъкова съобщи, че няма щети по носещата конструкция, извършена е и проверка на материалите. Възстановяването на третия метродиаметър ще стане изцяло за сметка на изпълнителя.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42