Новини

Ваксината на Pfizer може да се съхранява за 2 седмици при не чак толкова ултра ниски температури

  19.02.2021 15:47  
Ваксината на Pfizer може да се съхранява за 2 седмици при не чак толкова ултра ниски температури

Компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE заявиха в петък, че са представили нови данни на здравния регулатор на САЩ, показващи стабилност на тяхната ваксина срещу Covid-19 при температури, които са често срещани във фармацевтичните фризери и хладилници, съобщава Ройтерс.

Настоящите изисквания са ваксината на Pfizer/BioNTech да се съхранява в ултра-замразен фризер при температури между -80° C и -60° C (градуса по Целзий), поради което тя трябва да бъде доставяна в специално проектирани контейнери.

Компаниите обаче обявиха в петък, че са предоставили новите данни на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) с предложение за актуализация на изискванията, която да позволи на флаконите с ваксината да се съхраняват при температури между -25° C и -15° C (градуса по Целзий) за общо две седмици като алтернатива на съхранение във фризер с ултра ниска температура.

Ваксината на Pfizer/BioNTech, заедно с другата двудозова ваксина на компанията Moderna Inc, получиха по-рано през годината разрешението за спешна употреба в САЩ и се разпространяват широко като част от усилията за масова ваксинация в страната.

Ако новите изисквания за съхранение на ваксината на Pfizer/BioNTech бъдат одобрени, това ще означава по-малко обременяващи изисквания за съхранение, което би осигурили и доста по-голямо логистично облекчение, тъй като засега ваксината трябва да се съхранява при средна температура от -70 градуса по Целзий за по-дълги периоди, а това представлява предизвикателство, особено в страните с по-ниски доходи, които нямат инфраструктура за свръхстуденото й съхранение.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42