Новини

Опашка от желаещи да се ваксинират се изви пред Пирогов

  19.02.2021 17:06  
Опашка от желаещи да се ваксинират се изви пред Пирогов
  nova.bg

Там започна имунизирането на хора от 4-та фаза
Наплив от желаещи да си поставят ваксината срещу коронавирус в „Пирогов”. Пред спешната болница се образуваха и опашки. В един от кабинетите на лечебното заведение започна ваксинирането на хора от четвъртата фаза. Tам ще се използва препаратът на AstraZeneca.

„Към настоящия момент хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите“, обясни началникът на Медицинския център към „Пирогов” Силвия Чолакова.

Междувременно, здравните служби отчитат отлив на желаещи във втората и третата фаза на ваксинационната кампания. Това наложи преждевременен старт на четвъртия етап.

Според Агенцията по лекарствата през последните дни у нас са пристигнали значително повече ваксини. На този фон обаче малък процент от хората във втората и третата фаза са заявили желание за имунизация.

„Именно затова беше взето решение да се включат участници от следващата -четвърта фаза. Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от Регионалните здравни инспекции дати за ваксиниране”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В четвъртата фаза са включени 1 800 000 пенсионери и 300 000 хронично болни. Преди поставянето на ваксина всеки желаещ да се имунизира задължително се преглежда от специалист.

„Връщали сме пациенти, които са неподходящи за ваксина. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс“, добави Чолакова.

На този фон в много райони на България продължава третата фаза на имунизационната кампания. По думите на Кирилов продавачите в магазини също могат да се включат в нея.

„Необходимо е да бъде създадена организация и от техните работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, посочи Богдан Кирилов.

Здравното министерство с препоръки за ваксините срещу COVID-19

Специалистите отчитат, че динамичната обстановка превръща ваксинацията по целия свят в предизвикателство. Но успокояват, че нито една от разрешените на пазара ваксини не крие опасност./ nova.bg


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42