Новини

Директорът на Пирогов: Не повече от 50 грама алкохол 24 часа преди и след ваксината

  22.02.2021 09:47  
Директорът на Пирогов: Не повече от 50 грама алкохол 24 часа преди и след ваксината

За почивните дни от петък следобяд до неделя вечерта в "Пирогов" са ваксинирани около 1900 човека с ваксината на „АстраЗенека“, а от 27 декември до този момент са били ваксинирани около 4000 души. Това разкри директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов на брифинг пред медиите.

"Говорим вече за други мащаби и възможности, дадохме шанс на хората да направят свой личен избор, съответно като бяха консултирани от колегите те бяха имунизирани", коментира той.

По думите на Балтов четирите фази от ваксинационния план не спират. До 13.00 часа се ваксинират хората от фазите, после отново ще бъдат отваряни зелените коридори. Работното време ще бъде до 17.30 за желаещите да се имунизират, но при нужда ще бъде удължен, допълни той по отношение на организацията за имунизацията.

Той уточни, че сега фокусът е бил върху членовете на секционните комисии, тъй като е важно втората доза от ваксината трябва на тях да се постави минимум 10 дни преди изборите.

Имало е обаждания за незначителни нежелани реакции в "Пирогов" – покачване на телесната температура, но в рамките на 24 часа са отшумявали. По време на ваксинацията в лечебните заведения не е имало тежка алергична реакция, сподели той.

"24 часа преди и след ваксинацията не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол", препоръча Балтов.

Той заяви, че и ваксинираните трябва да носят маски, да спазват дистанция и да се дезинфекцират, докато бъдат имунизирани поне 70% от обществото. "Повечето от РНК ваксините след 10 дни имат имунитет, но засега трябва всички да носим маски, тъй като има хора, които не са се ваксинирали", допълни Балтов.

"Хората трябва да разберат, че медицината трябва да победи антиваксърските настроения", категоричен беше директорът на "Пирогов".


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Това видео с Меркел стана хит в мрежата
 21.02.2021 21:35      
Видео
Tesla се закара сама до сервиза
 20.02.2021 21:45