Анализи

Таймс: Хората с увреждания са забравените жертви на COVID

  24.02.2021 10:46  
Таймс: Хората с увреждания са забравените жертви на COVID
  NOVA

Актуалното развитие на пандемията от коронавирус, прилагането на ваксините, най-уязвимите жертви на заразата и последиците за обществото след КОВИД-19 продължават да са централна тема в британския и американския печат.

Лондонският в. "Таймс" извежда в заглавие, че "Хората с увреждания са забравените жертви на КОВИД". В авторския материал на изданието се отбелязва, че блокирани в изолация и принудени да чакат за ваксина, уязвимите семейства чувстват, че са били изоставени по време на тази криза, предава БТА.

Вестникът пише, че британският премиер Борис Джонсън е начертал път към свободата, изпъстрен с жълти минзухари, който може да доведе до това по-голямата част от страната дружно да пие просеко или да танцува диско през юни. Но за пореден път хората с увреждания се оказаха заседнали в кален коловоз и изоставени докато всички останали се бяха втурнали покрай тях, коментира авторката.

В американския в. "Ню Йорк таймс" Томас Фридман задава риторичния въпрос "Можете ли да си представите, че това се случва в Америка?" Авторът пише, че след като мечтаехме за големи неща, сега все повече мислим не по-далече от следващите дни. Той цитира фраза, която се чува често "Прекарах цял ден в издирване онлайн за аптека, където да може да си направя ковид ваксинация. Можете ли да си представите, че това се случва в Америка?". И продължава: "Наши сънародници преобърнаха с главата надолу нашия Капитолий и се опитаха да отменят избори. Можете ли да си представите, че това се случва в Америка?". "Хората в Тексас палят огън с мебелите си, за да се стоплят, преваряват вода за пиене и топят сняг, за да да го използват в тоалетните си. Можете ли да си представите, че това се случва в Америка?".
Но, вижте, не всички новини са лоши. Ние току-що изпратихме високотехнологично бъги, наречено "Пърсивиърънс" ("Постоянство"), натоварено с камери и научни уреди на 292 милиона мили в космическото пространство и го го спуснахме в точната точка, която бяхме определили, и то на Марс! Това става само в Америка!

Какво се случва, продължава авторът на "Ню Йорк таймс"? Е, в случая с Тексас и Марс отговорите са ясни, смята Фридмън. За да вървим напред, подчертава той, ако искаме повече спускания на Марс и по-малко сривове в Тексас, защото случващото се с хората там е сърцераздирателно, трябва трезво и обстойно да си дадем сметка как се стигна до тези две неща.

В днешно време, когато климатичните промени, глобализацията и технологията се ускоряват едновременно, малки грешки в навигацията може да имат огромни последици. Лидерството винаги има значение, обобщава авторът на "Ню Йорк таймс". Липсата на лидерство може да остави вашата общност или държава в толкова неизгодна позиция, че болката от връщането на правилния път да бъде мъчителна.

Британският всекидневник "Гардиън" прави ретроспекция и коментира, че скептицизмът към ваксините е толкова стар, колкото са и самите ваксини. Авторката отбелязва, че от началото на пандемията имаше експлозия от медицинска дезинформация и това вероятно не трябва да ни изненадва. Защото докато пред очите ни се разгръща здравна криза с епични пропорции, хората искат бърз достъп до последните новини за ваксините и други разработки. Но изобилието от информация може да доведе до объркване, неразбиране и опити за подвеждане.

Някои от проблемите с дезинформацията изглеждат съвсем нови и неразривно свързани със социалните медии, където лъжите могат да виреят и да се разпространяват при отсъствието на редакционно "опазване на входа", при престорено апатичен подход на технологичните компании в ограничаване на достъпа до спорни текстове, както и при лекотата, с която потребителите могат да ги споделят. Но въпросът за това как медицинските новини се реинтерпретират и дори се преправят, има много по-дълга история.

Авторката посочва, че ангажирането на аудиторията в здравните проблеми, базирани върху научни факти, изисква постоянна работа. Тя припомня, че още се усещат трусовете от проучване от 1998 г., предизвикало страх от ваксина, тъй като направи лъжливо внушение за връзка между аутизма и комбинираната ваксина срещу морбили, заушка и рубеола. Този случай разкри също уязвимостта на медицинските изследвания към измамни данни и това, че научните списания не са непромокаеми за дезинформация, отбелязва "Гардиън".

Американският в. "Вашингтон пост" излиза с редакционна статия, че "САЩ трябва да разкрият разузнавателната си информация за лабораторията в Ухан". Вестникът съобщава, че САЩ разполагат с класифицирана разузнавателна информация за хора, заболели през есента на 2019 г., преди началото на глобалната пандемия, в института по вирусология в Ухан. Тогава там се извършват изследвания върху коронавируси при прилепите, много сходни генетично до пандемичния вирус. Тези данни трябва да бъдат разсекретени, и то бързо, призовава "Вашингтон пост". Изданието припомня, че бившият държавен секретар Майк Помпейо направи изявление на 15 януари, в което твърдеше, че американското правителство има основание да вярва, че няколко изследователи в института по вирусология в Ухан са се разболели през есента на 2019 г., преди първия идентифициран случай на зараза, със симптоми, съвместими както с КОВИД-19, така и с традиционни сезонни болести. Помпейо каза още, че Китай пречи на независими журналисти, следователи и служители на световните здравни власти да разговарят с изследователи в института в Ухан, включително с тези, които са били болни през есента на 2019 г.
В изявлението на Помпейо се казваше също, че институтът в Ухан е работил по тайни проекти с китайските военни и е правил и лабораторни експерименти с животни. Наложителна е пълна прозрачност от страна на Китай, но и от страна на САЩ, пише "Вашингтон пост".

Разузнавателните данни зад изявлението на Помпейо трябва да бъдат разсекретени, при надлежна защита на източниците и методите. Истината има значение и САЩ не трябва да крият никакви относими към нея данни, заключава изданието.

 


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Внучката на Симеон става поп звезда
 24.02.2021 10:37      
Видео
Това видео с Меркел стана хит в мрежата
 21.02.2021 21:35