Свят

Южноафриканския вариант на COVID-19 вече е в Хърватия

  27.02.2021 18:27  
Южноафриканския вариант на COVID-19 вече е в Хърватия

"Два случая на южноафриканския вариант на COVID-19 са регистрирани в Хърватия", съобщи днес епидемиологът от Института за обществено здраве Горанка Петрович по телевизия N1, цитирана от Нова телевизия

"Вчера получихме резултатите от секвениране на проби, които бяхме изпратили в Европейския център за контрол на заразните болести. От пристигналите 300 резултата, 60 са положителни за британския вариант на вируса, което представлява 20 процента положителни резултати. Това е доста висок процент. Южноафриканският вариант бе потвърден при две лица, които са се завърнали от Африка, от Занзибар", каза Петрович.

По думите и, някои мутации на южноафриканския вариант на вируса увеличават вероятността за отсъствие на имунологичен отговор, включително като частично или значително намаляват ефикасността на ваксините или правят преболедувалите податливи на ново заразяване. По думите й случаят с британския вариант не е такъв.

Епидемиоложката каза, че производителите на ваксини следят внимателно новите варианти на вируса.

"Изследванията показаха, че ваксините на Pfizer и Moderna, и особено на AstraZeneca, имат по-слаба ефективност към южноафриканския вариант и те търсят начини за модифициране на техните ваксини", каза Горанка Петрович.


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52      
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11