Новини

Избори в 10 кметства

  28.02.2021 10:21  
Избори в 10 кметства

Кметове на 10 кметства и на 2 общини се избират днес на частични избори. Секциите в населените места отвориха в 7:00, като избирателите могат да дадат своя глас до 20:00 часа. Разкритите секции са общо 57 , като броят на избирателите по списък е 17 538, съобщава БНР.

В Баните и в Мъглиж се избират кметове на общини. Вотът за кметове на кметства е в Слънчево, община Аксаково; Боян, община Венец; Пудрия в община Криводол; Славовица в община Долна Митрополия; Поточарка в община Крумовград; Трояново, община Камено; Калейца в община Троян, кметство Мъглен, община Айтос; Николаево, община Плевен и Стежерово в община Левски.

И тези избори се провеждат по здравен протокол, предоставен от Министерството на здравеопазването. Таня Цанева, говорител на ЦИК, обясни:

„С използване на лични предпазни средства. На входа постелки с дезинфектант, физическа дистанция. Дори в една от общините изискват и да се попълни декларация от членовете на секционната комисия, че нямат симптоми на Covid-19.Организиран е ред да не се допуска струпване, поставени са табели с инструкции за правилна хигиена на ръцете, правилно носене на лицеви маски“.

Заради многото заявки към подвижната избирателна кутия за хора с увреждания в община Баните тя е започнала работа от 6:00 сутринта.

През днешния ден се провежда и един местен референдум Темата е обособяване на нова община с център град Обзор, която да включва и още шест населени места.

В област Варна изборът е за кмет на село Слънчево, община Аксаково.

765 са жителите с право на глас, ще избират между трима кандидати:

Георги Михалев от ГЕРБ, Мария Данкова от БСП и Добринка Йорданова от "Републиканци за България".

Има две секционни избирателни комисии : една стационарна и една мобилна за хора с увреждания .

Двама кандидати, издигнати съответно от ГЕРБ и ВМРО-БНД, ще участват в изборите в криводолското село Пудрия.

Кандидатът на ГЕРБ е Цветан Андров, а ВМРО-БНД издига кандидатурата на Дилян Димитров след оставката на избрания на редовните местни избори кмет на криводолското село Найден Димов.

Кореспондентът на БНР във Враца попита жители на селото какъв трябва да е кметът:

„Човек, който се грижи за селото – да окоси, да направи улиците, да можеш да идеш при него да му се оплачеш, да ти помогне нещо“.

„Той прави всичко - той трябва и да е и кмет, и полицаи, всичко“, споделиха избиратели. В Пудрия те са 544 души. Те могат да гласуват в две секции, едната от които е подвижна.

Двама са и кандидатите за кмет на троянското село Калейца.

За кмет на село Калейца се състезават Изолда Терзиева, издигната от ВМРО, и Татяна Стойкова - кандидат на „БСП за България“. Право на глас имат 451 избиратели, които ще упражнят своя вот в секцията в местното читалище.

Председателят на общинската избирателна комисия Емил Цветанов поясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки за безопасното протичане на избора.

В област Плевен се състезават 15 кандидати за три кметски места в селата Николаево, Славовица и Стежерово. Най-много са кандидатите в село Славовица, община Долна Митрополия Шестима.

В Славовица в надпреварата участват Детелина Георгиева от „Възраждане на отечеството“, Аня Христова от ВМРО-БНД, Стилиян Крумов от „Републиканци за България“, Галя Игнатова от „България на гражданите“, Георги Георгиев от ГЕРБ и Георги Маринов от АБВ.

За кмет на Стежерово в община Левски кандидати са Александър Димитров от „Републиканци за България“, Георги Георгиев от ГЕРБ, Диан Димитров от БЗНС и Пепа Костова от „БСП за България“.

В община Плевен за кмет на село Николаево кандидатите са Красимира Симеонова от ВМРО-БНД, Ваньо Орозов от „България на гражданите“ и Ильо Николов от „БСП за България“, Цветослава Иванова от „Воля“ и Георги Мончев от „Републиканци за България“.

В Смолянската община Баните се провеждат частични местни избори след кончината на досегашния кмет. Председателят на Общинската избирателна комисия Митко Огнянов:

„Секциите са 16, плюс една подвижна. Предвидени са в секционните комисии достатъчен брой ръкавици, достатъчен брой маски, химикалки за всеки гласуващ ще има. Ползваме, разбира се, методическото ръководство на Министерството здравеопазването и спазваме всички мерки, всичко е направено. От предварително заявените членове на комисии седем човека бяха променени, направихме промените…Лично аз се ваксинирах. Общо от комисиите са 12 души – толкова изявиха желание, с първа доза, на 12 всички сме с втора доза“, каза председателят на Общинската избирателна комисия в Смолянската община Баните.

Близо 10 хиляди са избирателите в община Мъглиж, които имат право да гласуват в днешния ден на частичните местни избори за един от тримата кандидати за кмет.

Зорница Светославова - председател на Общинската избирателна комисия за противоепидемичните мерки .

„Ще бъде спазена дистанцията, също така ще се осъществява дезинфекция, на всеки от членовете на избирателните комисии са предоставени по няколко броя маски и ръкавици. За всеки гласоподавател има осигурен химикал, дезинфекциран и подготвен от общинска администрация. Ако гласоподавателят си е забравил маската, ще му бъде осигурена“

15 са СИК, като при здравословни проблеми в началото на изборния ден също може да бъдат подменяни членове, обясни Светославова.

Няма да има подвижни секции за карантинирани лица, тъй като не са постъпили достатъчен брой заявления, за да бъдат сформирани. За частичните избори в Мъглиж не е предвидено и машинно гласуване.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33      
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21