Икономика

Марияна Николова: Бързите зелени коридори за ваксинирани не трябва да ограничават останалите туристи

  01.03.2021 18:33  
Марияна Николова: Бързите зелени коридори за ваксинирани не трябва да ограничават останалите туристи

Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на Видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство.

По думите на Николова безопасното и безпроблемното пътуване, а също и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора.  

"Считам, че е необходимо да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на член 195 от Договора за функционирането на ЕС", категорична бе тя, като допълни,  че конкретните дейности за улесняване насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм.

У нас също са предприети редица мерки за възстановяване на туризма, като въвеждане и прилагане на национални противоепидемични мерки, икономическа подкрепа, действия за засилване на дейностите по отношение на приоритетните туристически пазари, също така усилия за засилване на маркетинговите дейности и рекламата, информира още вицепремиера. В условия на COVID-19 тенденции, наблюдавани в туризма в България, са: развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет.

"Необходимо е да работим заедно, да гарантираме безопасността, да имаме ясни правила, за да може хората в Европа да пътуват", коментира председателят на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара. Според нея е важно да бъдат намерени решения, свързващи нашите държави, за което са много важни протоколите, тъй като те гарантират безопасност. Гевара обясни още, че е нужно гражданите да възстановят доверието си, за да се възстановят пътуванията.

"Не бива да има затварянето границите, но е важно пътуванията да са сигурни", обобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Той припомни, че през миналата година Европейската комисия е предприела мерки за подпомагане на туризма, като са отпуснати 172 млн. евро грандове. Ваксинационните сертификати също ще играят важна поля за свободното придвижване. 


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33      
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21