Новини

България празнува!

  03.03.2021 07:58  
България празнува!
  google

България чества днес 143 години от Освобождението на страната от османско робство. В цялата държава празникът ще бъде отбелязан с различни събития. Какви са те, вижте по-надолу.

София

На Националния празник на България - 3 март 2021 г. (сряда), Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и на гостите на София.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. „Народно събрание“.

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), организирани на ул. „Раковски“ и „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) от 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“, в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и през един КПП на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Шипка

Паметникът на свободата ще работи на 3-ти март със свободен ход. Той може да бъде посетен от 13:30 до 18:00 часа.

„В паметника ще влизат само по 15 човека. Всички трябва да бъдат с предпазна маска”, посочват от организаторите. Военни от 61-ва стрямска механизирана бригада днес направиха генерална репетиция за поднасянето на венции и цветя.

Около самия Паметник на свободата има поставени ограждения. Те са там заради опасност от падащи части от фасадата. Преминала е обществена поръчка и се очаква през тази година да започне обследване на паметника и каменната облицовка да бъде реставрирана. 

Пловдив

С молебен в катедралния храм "Света Богородица", отслужен от пловдивския митрополит Николай, с тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика,  панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища, в Пловдив ще бъде отбелязана 143-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3 март. 

Официалното слово ще бъде произнесено от Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив, водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов. 

В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър, членове на комитет "Родолюбие“, които преди началото на тържественото честване отново ще поведат пловдивчани в "Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. 

Вечерта на пл. "Централен“ ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. 

Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

Вижте програмата по часове: 

11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица": Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай 

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика: Тържествено отбелязване на 143-та годишнина от Освобождението на България. Официално слово Здравко Димитров – кмет на Пловдив, водещ – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър. 

13.30 ч. Паметник на опълченците – траурен парк “Централен"  (бул."Княгиня Мария Луиза “ №73): Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър 

18.30 ч. – пл. "Централен“: Тържествена проверка-заря по повод Националния празник на  Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официално слово генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор – Симеон Алексиев.

Варна

10-10:30 ч. - Тържествено издигане на националното знаме

Място: пл. „Независимост“

От 10:30 до 11:30 часа - Полагане на цветя и венци

Място: паметника на Граф Игнатиев

От 10:30 - 11:30 часа - Полагане на цветя и венци

Място: Мемориален паметник на украинските войни, Морската градина

От 10:30 до 11:30 часа - Полагане на цветя и венци

Място: Паметник на руските войни, Морската градина

12:00 часа - Начало на 58-ма лекоатлетическа щафетна обиколката на Радио Варна

Място: Морската градина

13:00 часа - Почетна обиколка организирана от варненските мотоклубове

Място: Катедрален храм „Успение Богородично“

13:30 часа - Полагане на цветя и венци на Мемориал на руските воини освободители

Място: район „Вл. Варненчик“, местността Терасите

18:00 часа - Концерт-спектакъл „Магията на българската музика и танц“, представен от учениците на НУИ „Добри Христов“

Място: ФКЦ - зала 1

19:30 часа - Тържествена проверка - заря по случай 3-ти март

Място: пл. „Св. СВ. Кирил и Методий“

Заради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитията няма да преминат по установения протоколен ред.

Бургас

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени привечер на 3 март (след 18.30 часа). Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от съображения за сигурност, общината актуализира програмата за празника. Честванията ще започнат със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. Св Кирил и Методий“ в 10:00 часа. В 11.00 часа ще се състои ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“. През целият ден признателни бургазлии ще могат да поднесат цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк. По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото“ - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“. Музиката за него е композирана от Филип Кутев. В същия час – 13.30 – в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“. Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат допълнителна емоция на празника. На 3 март експозициите на бургаския музей и Художествена галерия „Петко Задгорски“ ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“ с творби от фонда на Художествена галерия - Стара Загора.

10:00 часа „ Храм „Св. Св Кирил и Методий“ Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго 11:00 часа пл. „Атанас Сиреков“ Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

През целия ден Полагане на венци и цветя на Паметника на руските освободители, паметна плоча генерал А. М. Лермонтов и Паметник на Руски лазарет

13:30 часа Културен дом НХК Прожекция на игралния филм „Под игото“ Вход свободен

13.30 Акваторията на Пристанище Бургас Празнична демонстрационна гонка С участието на яхтклуб „Порт Бургас“ и яхтклуб „Черноморец Бургас“

Ниагарският водопад

За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България.

Инициативата едно от най-красивите природни явления в света да грейне в бяло, зелено и червено е единствена по рода си до днес и ознаменува важен юбилей от навършването на 55 години дипломатически отношения между България и Канада. Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на Република България в Канада.

Светлинното шоу на 3 март ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 – 05:15 часа в България) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във Facebook страницата на генералното ни консулство в Торонто - https://www.facebook.com/TorontoBulgaria/

По случай празника трибагреникът ни грейна и върху логото на Google.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11      
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33