Новини

Издигане на българския флаг пред Паметника на Незнайния воин даде начало на официалните чествания на празника

  03.03.2021 15:19  
Издигане на българския флаг пред Паметника на Незнайния воин даде начало на официалните чествания на празника

Официалните чествания за 143-годишнината от Освобождението на България от османска власт започнаха пред Паметника на Незнайния воин в София. Там с гвардейски ритуал беше издигнато националното знаме.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов прие рапорта на началника на почетния караул, а под звуците на представителния духов оркестър четирима гвардейци пренесоха тържествено националния трибагреник.

Прозвуча химна на България, а знамето бе издигнато на фона на артилерийски салют от 20 залпа.

На Паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Министри, депутати и дипломати бяха официални гости на церемонията. След края ѝ вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че днес имаме нужда да се освободим от страховете си и да бъдем силни:

„България се събуди през миналата година и аз се надявам, че това събуждане и тази енергия, която носят българите, ще бъде енергия за промяната. На тази дата вярвам в силите на българския народ и в това, че всички заедно и обединени можем да преминем през тези предизвикателства и да построим бъдещето на страната“.

Датата 3 март поставя началото на идеала за обединена България, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов:

„На 3 март в Сан Стефано възкръсва новата българска държава. Именно 3 март, а не някой друг ден, стават символ на този национален идеал – всички българи да живеят свободни в собствената си държава България“.

Десетки поднесоха цветя на Паметника на Незнайния воин. Пред президентството се проведе тържествена смяна на почетния караул.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11      
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33