Новини

В БСП се надигат гласове за отлагане на вота

  18.03.2021 14:28  
В БСП се надигат гласове за отлагане на вота
  google

В столетницата все по-упорито се надигат гласове от БСП официално да поискат отлагане на изборите. Това разкриха пред Lupa.bg партийни членове. Причината за драстичната мярка бил поредният локдаун, който правителството току-що въведе.

От опозицията имали сериозни опасения, че след третото затваряне на държавата хората ще са още по-наплашени и няма да излязат да гласуват – следователно и избирателната активност се очаква да е рекордно ниска.

„Като се вземе предвид и какви резултати се задават за БСП, основанието да искаме отлагане на изборите става още по-голямо...”, откровено коментира виден социалист.

Иначе още преди няколко дни червеният Васил Василев изговори тезата за отлагане на вота. Според него пълната блокада на обществения живот е пресметнат ход именно за отлагане на изборите.

„Възможно е искането за отлагане ще дойде от опозицията. Тя ще се мотивира с невъзможността да провежда нормална предизборна агитация в ненормални условия”, написа във Фейсбук Васил Василев.

Той е убеден, че управляващите ще се съгласят на драго сърце, защото знаят, че ще спечелят изборите. Отлагането обаче щяло да се използва от властта в основната ѝ битка - срещу президента Румен Радев.

Васил Василев чертае и следните сценарии за развитието на събитията:

„Ако Радев приеме отлагането, ще вдигнат вой до небесата, че е сгрешил с насрочването на вота за 4 април. Ще изчисляват колко пари и обществена енергия са загубени от това решение и ще искат да му се търси отговорност.

Ако не го приеме и потвърди 4 април, ще предизвикат напрежение между него и опозицията, за която отлагането ще е глътка въздух в задушаващата я обстановка. Ще гледат така да разколебават и един по един предполагаемите му политически съмишленици.

И особено важно - ако Радев не отложи изборите, ще му хвърлят отговорността за очаквания рекордно висок процент негласуващи. Ако на изборите отидат само 30 - 40 на сто от гласоподавателите, резултатите де факто могат да не бъдат приети.

Опозицията и всички, които търсят промяната, ще имат основание да оспорват легитимността на парламентарното мнозинство, което ГЕРБ сглоби. Ако обаче ниската избирателна активност бъде вменена като вина на Радев, управляващите ще гледат да се измъкнат сухи от водата”.

При всички случаи обаче изходът от кризата, в която вече дълбоко сме нагазили, няма да дойде от предстоящите парламентарни избори. 


Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Веломобил, движещ се със скорост 60 км/ч
 19.03.2021 16:01      
Видео
Фънки кара бясно кола-фотьойл
 14.03.2021 22:00