Анализи Новини

Деца и роднини на доносници от ДС са в листите на Демократична България

  24.03.2021 13:16  
Деца и роднини на доносници от ДС са в листите на Демократична България

В изборните листи на „Демократична България” нямало доносници на Държавна сигурност – така се хвалят псевдо десните и поддържащите ги медии. Но за сметка на това в листите им е пълно със синове, дъщери и роднини на работили за тоталитарните служби и за БКП. И те са най-активните и най-лансираните за депутати.

Най-шумен и гласовит е стоящият като залепен до Христо Иванов, партиец от „Да,България” - Ивайло Мирчев.

Бащата на Мирчев е бил партиен секретар на БКП в община Крушари. Бащата на съпредседателя на коалицията Владислав Панев е агент от ДС с псевдоним Роза. Христо Иванов произхожда от болшевишко коминтерновско семейство. Радан Кънев мълчи, че има тъст агент на Държавна сигурност с псевдоним Смирнов. А Атанас Атанасов бил член на БКП и е работил като прокурор по време на Възродителния процес.

Кой е Иво Мирчев и от какво семейство произхожда?

Иво Мирчев е син на секретаря на БКП в добричката община Крушари - Николай Мирчев.

Мирчев младши вече се забърка в два големи скандала – през 2018 година се разбра, че едва прохождащият политик е записал с връзки децата си в елитна детска градина столичния кв. Горна баня, без да бъде спазена процедурата с класиранията. Есента на миналата година кандидатът за депутат пусна фалшивата новина, че собственикът на веригата детски магазини „Хиполенд” Мариан Колев е бил притискан да продаде бизнеса си, защото участвал в протести. Самият Колев опроверга това в национален ефир.

Иво Мирчев с неохота и с половин уста признава комунистическия си произход  в коментар във фейсбук.

„Баща ми е бил обикновен секретар в общинския съвет на БКП”, пише кандидатът за депутат от „Демократична България” в социалната мрежа едва преди две седмици, като преди това месеци наред иска лустрация.

През есента на 2018 година се разбира, че свикналият с привилегии Иво Мирчев е записал децата си в детска градина в столичния квартал Горна баня, заобикаляйки наредбите. Заради това директорката на градината е уволнена.

Ето и изводите от проверката, направена от Столичната община по случая: „едното дете е преместено не по утвърдения ред и липсват доказателства това да е направено при необходимото спазване на правилата, а за другото е ползван реда за прием за деца с хронични заболявания, като родителят е подал саморъчно подписан документ, че ще приложи медицинските свидетелства. Такива не са представени”. Всъщност Иво Мирчев декларира документи с неверни данни, което по българското законодателство е подсъдно. Но явно за партийни активисти, особено на „Демократична България”, правилата не важат.

Тъстът на Радан Кънев работил за ДС

На 20 февруари 2014 г. са обявени имената на хората от местната власт в Добрич, работили за ДС. В списъка е и тъстът на Радан Кънев – Росен Баръмов, който е осветлен като общинар от БЗНС в периода 1991-1995 година.

Баръмов е ползвал псевдонима Смирнов. Работил е за ОУ на МВР-Толбухин-ДС. Регистриран на 27.04.1988 г., снет от отчет 1990 г. Открити са собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, дневник и картони, лично дело.

Докато е бил общински съветник, Баръмов купил изгодно общински имот в Добрич – къща на ул. Христо Смирненски. Сега Кънев громи с патос агентурата на ДС и говори за лустрация. Но не обелва и дума за комунистическото минало на тъста си.

Комунистическият произход на Христо Иванов

Христо Иванов е от болшевишко коминтерновско семейство. Баба му е рускиня, генерал от Червената армия. Дядото Недялко Бойкикев бяга от България в Съветския съюз в края на 20-те години на миналия век, след атентата в църквата „Света Неделя“. В СССР е болшевик-коминтерновец.

Майката на Иванов Мария Бойкикева е родена през 1932 година в Москва.. Работи като пропагандатор и е член БКП. Първа приятелка е на дъщерята на сатрапа Вълко Червенков.

Сестрата на Христо Иванов, Светлана, е историк в БАН, осветена като секретен сътрудник на Пето управление на Държавна сигурност.

В младежките си години, когато за фамилията Бойкикеви е имало облаги от тоталитарната власт, Иванов носи майчиното си име - Бойкикев.

Днес не иска да си спомня за този период от живота си и не говори за него – защото се представя за десен политик.

И бащата на Владислав Панев служел на ДС

Бащата на Панев е агент на Държавна сигурност. Според информацията, обнародвана от Комисията по досиетата, Панчо Вълков Панев работи като секретен сътрудник за тайните служби на комунистическа България. Вербуван е от Окръжната структура на ДС в Хасково през ноември 1980 г. Панев-старши е съдържател на явочна квартира в Димитровград. В архивите на ДС е известен с псевдонима си „Роза“.

Бащата на „десния“ политик е разкрит от Комисията по досиетата при проверката на миналото на общинските съветници. Роденият през 1948 г. в село Длъгнево Панев е общинар в периода 1995 – 2003 г. от местния парламент на „работническия град“. Той е издигнат от партия Български либерали на Петко Симеонов, които по онова време (1995 година) са в коалиция с Българската социалистическа партия с председател Жан Виденов.

Впоследствие Панчо Панев участва в приватизацията на завода за климатична техника „Климатех“ АД в Димитровград, където се е подвизавал като агент на ДС. Той е изпълнителен директор на предприятието. И синът му Владислав Панев, сегашен съпредседател на „Демократична България“, се насочва към Димитровград, където приватизира „Πpoмишлeни cтoĸи – Димитpoвгpaд“ EOOД cpeщy сумата от 97 570 лв. Дружеството се занимава с търговия на едро и дребно, изкупуване, посредническа и външнотърговска дейност и отдаване под наем на търговски и складови площи.

А Атанас Атанасов?

На Атанас Атанасов не му е било нужно да е агент, той по служба си е  работил за Държавна сигурност и БКП. По време на Възродителния процес  и Голямата екскурзия на българските турци през 1989 г. е  прокурор в Разград. Тогава прокуратурата в комунистическа България е на подчинение на Централния комитет на БКП  и прокурор се става само с решение на партията. В отчета за дейността на Разградската прокуратура за 1989 година за младшите прокурори  Атанасов и Личева оценката е “ … за техния труд и всеотдайност – похвала и благодарност“.

Всички лидери на „Демократична България” са обвързани със службите на ДС и с тоталитарния режим преди 1989 година. И тези хора ни учат на морал. Облъчват избирателите с гръмки обещания, а всъщност целта им е само облаги за тях и семействата им. Те и досега не могат да отговорят на въпроса какво обещание са изпълнили и да посочат нещо позитивно, което са направили за страната си.

 

Христо Иванов произхожда от болшевишко коминтерновско семейство
Радан Кънев мълчи, че има тъст агент на Държавна сигурност с псевдоним Смирнов
Иво Мирчев е син на секретаря на БКП в добричката община Крушари - Николай Мирчев
Бащата на съпредседателя на коалицията Владислав Панев е агент от ДС с псевдоним Роза
Атанас Атанасов бил член на БКП и е работил като прокурор по време на Възродителния процес

Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00