Новини

Проф. Радостина Александрова: COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации

  25.03.2021 09:10  
Проф. Радостина Александрова: COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации
  bTV

COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации, каза в „Тази сутрин“ по bTV вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ в момента основно циркулира британският вариант. 

„Коронавирусите имат много висока адаптивност, защото мутират, а те мутират непрекъснато. Селектират точно тези мутации, които им дават предимство. Той ще продължи да произвежда нови мутации и ще продължат да се появяват нови варианти“, каза проф. Александрова. 

Вирусологът беше категорична, че обществото е далеч от т.н. колективен имунитет. Според нея в далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване, както грипът. 

„Доскоро смятахме, че трябва 60-70% от хората да имат имунитет, след това се появиха новите варианти и започна да се коментира, че процентът ще скочи. Има и още нещо – ваксинацията в цял свят върви бавно и неравномерно. Все още не сме наясно дали ваксината успява да предотврати самото предаване на вируса“, посочи проф. Александрова. 

Проф. Александрова заяви, че три седмици след поставяне на втора игла ваксина, организмът придобива имунитет и възможността за разболяване рязко спада.

Тя посочи, че ако натискът върху болниците продължи, мерките най-вероятно ще бъдат удължени. Допълни, че се надява десетте дни да бъдат достатъчни и да не се стига до нов срок.


Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Фики стана част от голям международен проект
 24.03.2021 16:12      
Видео
Вижте гаража на бъдещето
 23.03.2021 19:53