Анализи

Нови избори през есента прогнозира Евронюз

  05.04.2021 17:11  
Нови избори през есента прогнозира Евронюз

Популистката партия на Бойко Борисов ГЕРБ, управляваща България с желязна хватка през по-голямата част от последните 11 години, спечели парламентарните избори в страната в неделя. Борисов обаче ще се изправи пред сложни коалиционни преговори и не е изключено да има нови избори през есента в случай на продължителна политическа безизходица. Така „Евронюз” (Euronews) коментира проведените избори в България.

Борисов, който бе три пъти премиер на България, загуби позиции на фона на обвинения в ендемична корупция. Българите гласуваха в неделя на парламентарни избори, широко разглеждани като референдум за Борисов след месеци на антиправителствени протести и на фона на нарастване на заразените с коронавирус. Появи се и нова популистка партия – тази на телевизионната личност Слави Трифонов, която се съревновава по проценти със социалистите БСП, коментира „Евронюз”.

Партиите, излезли на улицата през лятото, също се представиха добре – „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” (бел.ред. „Евронюз” са използвали думата „мафия”, за да преведат на англ. „мутри”). Новинарската агенция посочва още, че избирателната активност е била по-висока от очакваното. „Евронюз” пише, че Бойко Борисов избягва контакта с журналистите, откакто стартираха протестите, и предпочита да предава в социалните мрежи посещенията си на строителни площадки из страната.

Подкрепата за Борисов ерозира, откакто хиляди излязоха на улиците и обвиниха правителството, че има връзки с олигархията, и не може да се справи с корупцията и бедността, както и с реформа на съдебната система. България, която се присъедини към НАТО през 2004 г. и към ЕС през 2007 г., многократно е критикувана заради ширещата се корупция и липсващата свобода на медиите. Гласуването води до фрагментиран парламент и не са изключени нови избори, посочва изданието.


Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Катерач изкачи необезопасен един от най-високите небостъргачи
 04.04.2021 16:48      
Видео
Колко бърза е Toyota Yaris GR?
 03.04.2021 20:00