Свят

Прекратиха изпитанията с АстраЗенека върху деца във Великобритания

  07.04.2021 08:52  
Прекратиха изпитанията с АстраЗенека върху деца във Великобритания

Във Великобритания изпитанията на ваксината на „АстраЗенека" върху деца бяха прекратени, докато регулаторът за лекарствата разследва възможна връзка с редките случаи на тромбози при пълнолетни.

Професор Андрю Полард от университета в Оксфорд заяви за Би Би Си, че няма загриженост за безопасността при самите изпитания, но учените ще изчакат да получат повече информация от разследването. Става дума да се установи по-точно какви са хората получили кръвните съсиреци, на каква възраст са, имали ли са някакви придружаващи заболявания.

Около 300 доброволци се записаха за изпитанията, които започнаха през февруари и би трябвало да дадат отговор на въпроса дали ваксината е ефективна и поражда силна имунна реакция при деца от 6 до 17 години.

През следващите дни се очаква информация по въпроса от Британския регулатор за лекарствата и здравните продукти и Европейската агенция по лекарствата.

По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че хората не трябва да се притесняват и да се ваксинират, когато бъдат повикани.

Британският регулатор вече постанови, че ползите от ваксината далеч надхвърлят рисковете. Близо 32 милиона британци получиха първа доза, а 5,4 милиана вече са с втора доза.