Новини

Европейската агенция по лекарствата призна за връзка между ваксината на АстраЗенека и тромбозите

  07.04.2021 19:13  
Европейската агенция по лекарствата призна за връзка между ваксината на АстраЗенека и тромбозите
  google

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) призна, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу ковид на "АстраЗенека" в свое официално становище.

В него се отбелязва, че подобни случаи са много редки. Тромбози могат да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. ЕАЛ не може да определи засега кои са причините, които водят до съсиреците.

Агенцията призовава хората, които имат съмнения за нежелани последици от ваксината, незабавно да се обърнат към лекар. Потвърждава се, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт. Оценката се основава на разглеждането на 62 случая, от които 18 са завършили със смърт.

По-рано ЕАЛ определи ваксината като безопасна. Днес агенцията повтаря мнението, че ползите от препарата са повече от вредите.

В становището на агенцията се допълва, че при тромбози трябва да се действа бързо. Според ЕАЛ е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината.

Здравният министър Костадин Ангелов свика спешно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

По-късно днес проф. Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

 


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14      
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00