Новини

Деница Сачева и ГЕРБ мълчат за бития кмет край Каварна

  10.04.2021 09:01  
Деница Сачева и ГЕРБ мълчат за бития кмет край Каварна

Областният координатор на ГЕРБ за област Добрич и социален министър Деница Сачева мълчи по случая с бития кмет на с. Белгун Благомир Станев. От ГЕРБ също не са осъдили ситуацията.

"...това ядоса Илиян и започна да ме бие. Постоянно повтаряше "нямаш отърване, къщата ти ще запаля, ще ви избия и от другата седмица в Каварна ще бъде "Делта гард" и тя ще контролира всичко в града. Аз назначавам и уволнявам началник на полиция и съдии, и прокурори".

Това са редове от жалбата до Окръжната прокуратура в Добрич, подадена от кмета на с. Белгун Благомир Станев. В сряда, най-напред пред няколко регионални медии в Добрич, Благомир Станев разказа, че около 3 ч. сутринта в следизборната нощ (5 април) бил извикан в офиса на ГЕРБ в Каварна, "за да отпразнува победата". Там обаче бил

пребит и унижаван от представящия се за "координатор на ГЕРБ" в региона Илиян Събев,

след като се оказало, че в избирателната секция в с. Белгун са били подадени 11 гласа за ДПС. Докато кметът на селото бил удрян, заплашван и заливан с алкохол, председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов давал указания на Събев, как точно да бъде малтретиран Благомир Станев и снимал случващото се с телефона си. Според посоченото в жалбата до Окръжната прокуратура в Добрич на побоя присъствали също Елена Йорданова, технически секретар на ГЕРБ в Каварна и още четирима младежи.

Всичко за побоя над кмета на с. Белгун - тук. Пълния текст на жалбата - в края на текста.

В жалбата си до прокуратурата Благомир Станев е посочил, че освен на него в нощта след парламентарните избори на 4 април телефонни обаждания от "координатора на ГЕРБ" Илиян Събев и председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов са получили още пет души, свързани с местната власт. Това са бившите кметове на града Цонко Цонев (от 2003 г. до 2015 г. ) и Нина Ставрева (БСП), напуснала партията през февруари т.г.), както и общинските съветници Красимир Кръстев (ГЕРБ), напусналата преди два месеца групата на партията Мима Василева и общинският координатор на ДПС Севинч Касабова.

Скрийншот от историята на повикванията в телефона на Красимир Кръстев - "Дневник" заличи номера
Скрийншот от историята на повикванията в телефона на Красимир Кръстев - "Дневник" заличи номера | Снимка: Дневник

Историята на повикванията в снимки от телефоните

(изпратени от тях и до "Дневник") показва, че те действително са имали позвънявания от мобилните телефони на Йордан Стоянов и Илиян Събев в интервала между 2ч и 5.30 ч. сутринта на 5 април. Единствената, която е отговорила на обаждането, е била Нина Ставрева. В средата на февруари т.г. тя напусна БСП и оглави областната листа на новосъздадената партия "Българска прогресивна линия" на Красмир Янков.

"Телефонът ми звънна в 2.21ч., докато се прибирах от офиса на партията ни", разказа за "Дневник" Ставрева. "Обаждането беше от телефона на председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов, но вместо него говореше Илиян Събев. Най-напред изрази радостта си от дългоочакваната победа на ГЕРБ, след това ме поздрави за решението да напусна БСП и накрая - около 2.30 ч. след полунощ ми направи предложение "да стана част от ГЕРБ". Срещу това на следващите парламентарни избори съм щяла да бъда втора в листата на партията в Каварна и всички неприятности, които имам със съдебни дела, започнали срещу мен, след като напуснах кметското място през 2019 г., щели да спрат".

В Каварна и Добрич Илиян Събев е публично известен като собственик на три ресторанта - "Сол и пипер" и "Корона" на крайбрежната алея в Балчик и "Калиакра" в една от пещерите на едноименния нос. Към тази "визитка" Ставрева добавя още: "Той върлува и по време на местните избори през 2019 г. Тогава беше също толкова страшно, колкото и сега.

Имаше нарязани гуми, побоища

Подадохме куп сигнали до Районното управление на полицията в Каварна и Районната прокуратура срещу Събев и други дребни мошеници, които се занимаваха с гласовете на ГЕРБ в района, но последваха само няколко писма, че преписките по сигналите са прекратени. И толкова!".

В 2.20 ч. след полунощ позвъняване от личния телефон на Илиян Събев е получила и Мима Василева. Сега тя е независим общински съветник, спечелил мандата си през 2019 г. с листата на ГЕРБ. Василева е бивш депутат от партията и бивш председател на Общинския съвет в Каварна.

"Не вдигнах телефона си, защото видях кой ме търси и реших да не отговарям на повикването. Не искам да контактувам с такива лица, не искам да ги виждам и да ги чувам. Ще си позволя да бъда груба, но аз, Нина (Ставрева) и Краси (Красимир Кръстев) сме действащи общински съветници, и сме като трънче в з****** на Стоянов и неговото обкръжение. Нещата ескалираха прекалено много през последните години. Но да се малтретира човек по този начин, да го пребиваш като животно, а Йордан да седи и да гледа...Не знам дали е бил пиян или не, но дори това не го оправдава".

Скрийншот от историята на повикванията в телефона на Мима Василева
Скрийншот от историята на повикванията в телефона на Мима Василева | Снимка: Дневник

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев потвърди със скрийншот, че също е имал среднощни позвънявания от телефона на Йордан Стоянов минути преди 4 ч. сутринта на 5 април, но отказа коментар.

Четвърта в листата на обажданията в следизборната нощ на 5 април е Севинч Касабова. Тя е бивш началник на кабинета на някогашния министър на труда и социалната политика Хасан Адемов, бивш зам. кмет на Каварна, а сега общински съветник и регионален координатор на ДПС.

"В нощта след изборите аз получих четири или пет позвънявания от Илиян Събев. Първото около 2.20 ч., след това в 3.58 ч., а след това още две към 5ч. сутринта. Междувременно Йордан Стоянов ми изпрати есемес, на който не отговорих. "Вярно ли имаш само 137 гласа?", беше текстът му. Това беше резултатът на ДПС за региона, а намекът, че ГЕРБ е отнел много гласове от ДПС".

За да обясни контактите си с Илиян Събев, Севинч Касабова припомня изборите за местна власт през 2019 г., когато в Каварна е договорена

трудно обяснима "широка" коалиция

Тя включва ГЕРБ, СДС, ДПС, НДСВ, ДСБ и още няколко малки местни партии, разказа Касабова. "Още тогава Илиян се представяше като лице, изпратено от ГЕРБ, за да работи по време на изборите в Каварна.

Но на този човек от разстояние му личи с какво се занимава и към кой контингент принадлежи, твърди тя. На 15-ия ден след началото на предизборната кампания през 2019 г. казах на Йордан Стоянов, че повече не мога да работя с него и нещата в коалицията няма да вървят. А той ми каза:

"Ще те поръчаме!"

Попитах го: "Как ще ме поръчате? Аз съм майка на две деца!" , а той отговори: "Какво като си майка на две деца? И аз имам деца, но и мен ме поръчват".

Скрийншот от историята на повикванията в телефона на Нина Ставрева
Скрийншот от историята на повикванията в телефона на Нина Ставрева | Снимка: Дневник

След сформирането на Общинския съвет в Каварна през 2019 г. Йордан Стоянов е избран за негов председател, а коалицията, която го подкрепя, има шестима общински съветници. "Много скоро след това обаче беше наложена практиката никой да не иска мнението ни при гласуването на решения, твърди Касабова. Така стана ясно, че ние ще работим не за Каварна, а за интересите на една мутра. Очевидно, ако не се подчиниш на ГЕРБ или на представителите му, не те чакаше нищо добро. Това, което се случи в нощта на четвърти срещу пети април, е само върхът на айсберга".

Все по същото време - след 2ч. сутринта на 5 април няколко пъти е звънял и телефонът на бившия председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев (до 2019 г.). "Телефонът ми беше с намален звук и едва сутринта след изборите научих от Мима Василева за инцидента с Благомир Станев, каза той в разговора за "Дневник". След това видях, че имам позвънявания от един непознат номер (на Илиян Събев, бел. авт.) и този на председателя на общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов.

Според Красимир Кръстев това, което се е случило с кмета на с. Белгун Благомир Станев в нощта на 5 април, "граничи със садизъм", но не е прецедент. "През 2019 г. по време на проведените тогава местни избори в социалните мрежи се въртеше клип, на който се виждаше как в продължение на часове Илиян Събев и още няколко човека малтретират човек. Клипът беше разпространяван,

за да се сплашат хората и да се случи това което те искаха

- цяла Каварна го знае".

Клипът, за който Красимир Кръстев говори, вероятно е този, излъчен на 4 ноември 2019 г. по телевизия "Алфа". Той все още може да бъде видян в youtube канала на медията. На него е заснет много изплашен и очевидно притеснен млад мъж от ромски произход, който е брутално принуждаван да признае как е получил 1900 лв. от сегашния кмет на Каварна Елена Балтаджиева (ВМРО), за да купува гласове за избирането й. Според съветници от Каварна, гласът на разпитващия зад кадър е именно на Илиян Събев.


"И това съвсем не е всичко, каза Красимир Кръстев. Не зная дали Бойко Борисов знае, но през последните седмици преди изборите, социалният министър Деница Сачева е имала многократни срещи с Илиян Събев в офиса на ГЕРБ в Каварна и в ресторанта му "Сол и пипер" в Балчик. Едва ли тя не знае, че това е
човекът, който издава смъртни присъди, според това което сам казва, той контролира съда и прокуратурата.

Това е тежък криминален контингент, който спекулира с имена - на Борисов, на Пашата и на кого ли още не?".

Веднага след този разговор "Дневник" потърси Деница Сачева. На въпроса, дали знае, че Илиян Събев се е представял за "координатор на ГЕРБ", със съобщение в месинджъра на Фейсбук тя отговори: "Областен координатор на ГЕРБ в региона съм аз". След друг въпрос - дали знае за лошата му слава, Сачева каза: "Събев е бизнесмен, собственик на ресторанти в района. Няма никакви политически функции. Чувам много неща, но тепърва се запознавам с всички факти". Сачева не отговори и на последния въпрос - срещала ли се е със Събев в ресторанта му в Балчик в дните преди изборите и побоя над кмета на с. Белгун Благомир Станев.

"Приеми, че казах, че ще коментирам, когато се запозная с всички факти", написа тя.

Емилиян Събев и председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов вчера не отговаряха на телефоните си. Обади се само техническият секретар в офиса на ГЕРБ в Каварна Елена Йорданова. Според отразеното в жалбата до прокуратурата на кмета на с. Белгун Благомир Станев тя е била свидетел на това, как той е бил тормозен, заливан с водка, на главата му са били изсипвани пепелници, а по лицето и тялото му са били нанасяни удари с дръжката на нож, докато започнал да кърви.

"Без коментар дали съм била там или не, каза тя.

На когото трябва, ще дам информация. Довиждане!".

Разказана два дни след приключилите парламентарни избори, тази история прозвуча най-напред нелепо. А след това мрачно като гангстерски фолклор.

Но се оказа друго - тя очевидно е само епизод от начина, по който в продължение на години политическата власт е била "консумирана" в Каварна - една малка община на брега на морето. И вероятно не само там.

ЖАЛБА

От Благомир ******* Станев,
ЕГН 620727****, адрес:с.Белгун, ул."Пета" N23, общ.каварна GSM0885784***

Срещу Илиян Събев с GSM0882309*** и Йордан Стоянов от гр. Каварна, председател на Общ.Съвет Каварна с GSM0893383***

Господин/Госпожо Окръжен прокурар,

Познавам Йордан Стоянов, който в момента е Председател на Общинския Съвет гр.каварна. Отделно от това е председател на общинската структура на ГЕРБ - Каварна. Илиян Събев не е от Каварна, но знам че е собственик на ресторант "Сол и пипер" в гр. Балчик и на ресторант на нос Калиакра. Доколкото ми е известно същият е свързан с изборите и по точно с резултатите от гласуването за ГЕРБ.

На 5 април 2021 г понеделник в 3,30 ч. сутринта се почука на входната ми врата в с.Белгун. Отворих вратата и там стояха Ивайло Ангелов с прякор Джапона и Северин Ников. Ивайло ми каза "праща ни кметицата на Каварна Елена Балтаджиева и Йордан Стоянов -Председател на Общинския Съвет гр. Каварна. Отказах им, но те настояха и, че кметицата ме чакала в офиса на ГЕРБ в Каварна. Аз им казах тръгвайте, аз ще дойда с моята кола.

Отидох в Каварна, в офиса на ГЕРБ, който се намира в "СИТИ Център". Отвън нямаше никой. Влязох вътре и там видях Илиян Събев, Йордан Стоянов, Елена Йорданова - техн. секретар на ГЕРБ и още две млади момчета, Северин Ников и Ивайло Ангелов. Поздравих с изборната победа. Седнах до Илиян, тъй като нямаше друго място за сядане. Цялата маса беше покрита с бутилки от изпит алкохол. Илиян започна да ме обижда, псува, да ми вика "боклук" и да ме полива с водка. Започна даизсипва пепелници и боклуци върху мен. Не се съпротивлямах, защото в града се говори, че има престъпно минало свързано с бивши групировки. Порад това реших да изтрая и да си отида после. Но той като видя, че не се съпротивлявам и не отвръщам започна да ме рита и да ме бие с юмруци. Изкара нож от джоба си - автоматичен нож и започна да ми реже екипа. Дрехите съм ги прибрал и мога да ги предоставя на полицията. Те са целите в кръв, тъй като той ме удари с ножа по главата. Другите стояха и наблюдаваха. Данчо Стоянов стоеше с телефона си и снимаше всичко това. През цялото време Данчо Стоянов го подканяше да се гаври с мен и това му доставяше удоволствие. Данчо ми каза "аз казах ли ви - ще ви унищожа всичките".

След като ме заляха в водка, запалиха една хартия на врата ми. После ме накараха да напиша едно заявление за напускане на партия ГЕРБ. Подписах го, под страх въпреки, че не съм бил член на ГЕРБ. Омразата им идваше към мен затова, че познавам координатора на партия ДПС в Каварна г-жа Севинч Касабова и, че вчера ДПС имаше 11гласа от нашето село. Една част от жителите на селото са избиратели от ДПС и винаги гласуват за тях. Питаха ме за коя партия съм гласувал и аз им отговорих, че съм гласувал с "не подкрепям никой" - това още повече ядоса Илиян и започна да ме бие. Постоянно повтаряше "нямаш оттърване, къщата ти ще запаля, ще ви избия и от другата седмица в Каварна ще бъде "Делта гард" и тя ще контролира всичко в града. Аз назначавам и уволнявам началник на полиция и съдии и прокурори" .

Каза ми, че съм бил шпионин на Валентин Николов - Цуцито и Живко Мартинов. Вторият дори не го познавам лично и не съм го виждал никога. Принудиха ме да подпиша една запис на заповед в полза на брата на Данчо Стоянов за сумата от 12800 лв., която трябва да изплатя на 1 август 2021 г. Не дължа пари на никого.

Започна много да тече кръв, която не спираше - те се уплашиха и Илиян и Северн излязоха навън да изхвърлят кървавите хартии и ми казаха да се махам. През това време Данчо пиеше и продължи да ме заплашва, че той командва града. Искаха до два месеца да подпиша заявление за напускане от кметското място, понеже Елена Балтаджиева е казала, че им преча.

На паркинга има камери, от които може да се изземат записите.

Аз живея сам и се страхувам за живота си.

Не желая разследването да се води от полицията и прокурата в Каварна, тъй като ми е известно, а и съм чувал от него за особенно близки отношения с тях. Моля да проверите, колко заявителски материали има подадени срещу Илиан Събев в полицията и прокуратурата в Каварна и на какъв етап са.

Същата вечер Йордан е звънял на Цонко Цонев, Красимир Кръстев,
Нина Ставрева, а Илиян Събев е звънял на Севинч Касабова и Мима Василева, тъй като е било около 2-3часа. Добре, че не са вдигнали, защото и с тях е щяло да е същото.

Подпис: Благомир Станев
Жалба до Окръжна прокуратура - Добрич


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14      
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00