Еко Свят

Хиляди протестират в Сърбия в защита на околната среда

  10.04.2021 19:31  
Хиляди протестират в Сърбия в защита на околната среда

Няколко хиляди души блокираха движението пред сръбския парламент в знак на протест срещу, според тях, липсата на действия от страна на правителството за предотвратяването на замърсяването на водите, въздухът и почвата от индустриите, включително минната дейност.

Демонстранти от цяла Сърбия се стекоха в Белград. Те носеха плакати с надписи "Отсечете корупцията и престъпленията, не горите" и "Младите хора напускат, защото не могат да дишат". Организаторът на акцията Александър Йованович заяви:

"Всички инвестиции са добре дошли - руски, китайски, американски, но при едно условие. Не трябва да тровите децата ни".

През последните години западната ни съседка започна да разпродава мините си на чужди компании, въпреки несъгласието от местните жители, които предупредиха, че увеличаването на проучванията за руда може да доведе до повече замърсяване.

"Мисля, че това е най-важната тема в живота ни. Заради всички нас. Ние, които искаме да живеем тук, знаем, че дишаме най-замърсения въздух в света, след Бангладеш, Пакистан и Китай. Протестираме, защото е очевидно, че хората, взимащи решенията, не са наясно, че те самите и децата им дишат също този въздух".

На Сърбия са й нужни милиарди евро инвестиции, за да изпълни екологичните стандарти на Европейския съюз, за да се присъедини към блока, отбелязва Ройтерс.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Б.Т.Р. с нов сингъл
 13.04.2021 19:34      
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14