Свят

Напрежението в Източна Украйна остава високо, изказване на Ердоган провокира реакция

  11.04.2021 14:27  
Напрежението в Източна Украйна остава високо, изказване на Ердоган провокира реакция

Напрежението в Източна Украйна остава високо, след като украинските сили и проруските сепаратисти в Донбас си размениха взаимни обвинения в многократно нарушаване на примирието вчера. Според властите в Киев е загинал един украински военнослужещ, а друг е бил ранен.

По данни на украинската армия през последното денонощие въоръжените формирования в Донбас са извършили 9 нападения. Обстрелвани са украински позиции близо до Пищевик, Донецка област, с 82-милиметрови миномети, противотанкови и ръчни гранатомети, които са забранени от Минското споразумение.

От друга страна от самопровъзгласилата се Луганска република съобщават за 4 атаки на украинските сили в нарушение на примирието. Проруските сепаратисти твърдят още, че Киев е разположил 49 бойни единици и военна техника в близост до жилищни сгради и общински институции в територията, контролирана от украинските сили.

Тази сутрин не се съобщава за сражения.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган прие в Истанбул украинският си колега Володимир Зеленски и заяви:

„Турция ясно защитава украинската териториална цялост и суверенитет. Нашата основна цел е да гарантираме, че Черно море ще остане регион на мир и сътрудничество. Не искаме ескалация на напрежението в нашия регион.“

Изказването на Ердоган провокира реакция в Крим. Ръководителят на комисията на парламента на Крим по народната дипломация и междуетническите отношения Юрий Гемпел изрази съжаление за позицията на турския президент и го покани да посети полуострова, като по този начин прояви мъдрост и смелост.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14      
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00