Новини

Избират шеф на парламента от три жени, фаворит е Ива Митева от Има такъв народ

  12.04.2021 15:24  
Избират шеф на парламента от три жени, фаворит е Ива Митева от Има такъв народ

Три жени са сочени като фаворитки за председател на новото Народно събрание. И трите са видни юристки, с опит в парламентаризма - Ива Митева от “Има такъв народ” и Татяна Дончева и Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. Така отново начело на парламента ще има правист, след като в ръководството на 44-ото НС нямаше нито един. Това сочат предварителните проучвания сред нагласите на основните политически сили в 45-ото народно събрание, пише "24 часа".

Председателят на парламента трябва да бъде избран на първото заседание на новите депутати. Плановете на президента Румен Радев са да го свика за 15 април.

Традиция е председателят на НС да се излъчва от най-голямата парламентарна група. ГЕРБ обаче е в изолация и вариантът нейна кандидатура да бъде подкрепена от останалите групи е минимален. Въпреки това се спряга отново името на Караянчева.

По-големи са шансовете следващият председател на Народното събрание да бъде посочен от “Има такъв народ”. А в партията на Слави Трифонов имало перфектно подготвен за поста човек - Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

Ива Митева е юрист и дълги години беше сътрудник на правната комисия, а в момента е директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” на НС. Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Бе дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент. Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Сега Ива Митева става депутат от “Има такъв народ”. Влиза втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов. Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, се очаква кандидатурата ѝ, ако наистина бъде издигната, да събере подкрепа.

Дни преди старта на новото Народно събрание в групите вече вървят разговори и за номинациите за представители в парламентарното ръководство. Досега винаги всички групи са имали зам.-председатели на НС. Дори и да излъчи председател, “Има такъв народ” има право и на заместник.

Номинацията на “Изправи се! Мутри вън!” пък ще зависи и от разпределението на постовете в бъдещата им парламентарна група - ако я оглави Манолова, тогава на председателската трибуна като зам.-шеф на НС се очаква да седне Дончева.

Завъртя се и името на Мария Капон от ЕНП, която също се завръща в парламента от тази коалиция.

Все още не е ясно дали от ГЕРБ ще предложат за поста Караянчева, или ще предпочетат ново лице. В БСП отново се спряга името на Кристиан Вигенин, който заемаше поста и в предишния мандат. От ДПС в предишния мандат бе Нигяр Джафер, но е възможно сега да издигнат друг. В “Демократична България” също има политици с опит като Атанас Атанасов и Христо Иванов, но може и ново лице да бъде предложено за ръководството на НС.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Заровен жив за 50 часа: това е най-гледаното ВИДЕО за 2021 г.
 19.12.2021 08:02      
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54