Новини

Експертни съвети решават за имунизирането с AstraZeneca на лица под 60 г.

  12.04.2021 16:25  
Експертни съвети решават за имунизирането с AstraZeneca на лица под 60 г.

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca за лица под 60 години. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

Няколко експертни съвета у нас трябва да кажат какво да се прави с хората, които са получили първата си доза от препарата и не искат втората, както и с онези, които са готови да си поставят и втората игла.

„Ще дадем ясен отговор какво да направят с втората доза – дали да е ваксина на основата на информационна РНК, или да е от новата векторна ваксина на Janssen. Ще обсъдим и дали да удовлетворим желанието на онези, които искат да си поставят втора доза AstraZeneca, ако ваксината бъде спряна на територията на страната за съответната възрастова група”, каза Ангелов.

„Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум", обясни още здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и ефикасна.

Избор на ваксини ще има от месец май, обясни още проф. Ангелов.

Днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месеч се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,5 милиона. 

Здравните власти обмислят и как да облекчат достъпа на личните лекари до ваксините.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14      
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00