Свят

С кралски почести: Изпратиха херцога на Единбург принц Филип в последния му път (СНИМКИ)

  17.04.2021 17:45  
С кралски почести: Изпратиха херцога на Единбург принц Филип в последния му път (СНИМКИ)

Великобритания и Светът се прощава с херцога на Единбург принц Филип. Той беше погребан в параклиса "Сейнт Джордж", в замъка "Уиндзор". В процесията се включиха четирите деца на Елизабет, както и внуците му Уилям и Хари.

30 души изпратиха принц Филип в последния му път, за да бъдат спазени ограниченията срещу коронавируса в Обединеното кралство.

Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99 години. Траурната церемония се провежда при строги противоепидемични мерки и в тесен семеен кръг.

Тя започна в Четириъгълника на замъка Уиндзор. След пристигането на гостите траурната процесия с ковчега на принц Филип потегли към параклиса "Сейнт Джордж".

В 17.00 ч. херцогът на Единбург беше почетен с едноминутно мълчание. След като ковчегът, обвит с личния флаг на херцога, венец върху него, сабята му и шапката му от военноморския флот, беше докаран в параклиса, започна траурната служба.

Това погребение е необичайно, заяви журналистката от БиБиСи Красимира Хендри. Принц Филип беше известен с дълбоката си прямост и соленото си чувство за хумор, с желанието си всичко да се случва без абсолютно никаква помпозност. В това число, още приживе бе обявил, че не желае никакви изключения, когато е изпратен в последния му път.

Днес церемонията протича не само спрямо неговите изисквания, но и според изискванията за социално дистанциране във Великобритания. Мястото за отдаване на почит към паметта на принца е встрани от централния входа към Уиндзор, за да се избегне струпването на много хора.

Решението кой да бъде поканен на церемонията е взето лично от кралица Елизабет Втора. Тя е трябвало да вземе много трудни решения кой ще присъства и кой не. Първоначално плановете за погребението на принц Филип са включвали 800 гости, а желанието на кралицата е било да бъдат включени всички клонове на това огромно семейство на съпруга й.

На погребението присъстват децата, внуците на принц Филип, техните съпрузи и съпруги, представители на фамилията Маунтбатън, както и гости от германския клон на семейното дърво на принца. Принц Хари също пристигна във Великобритания преди пет дни и веднага се е изолирал под карантина. От Бъкингамския дворец съобщиха още миналата седмица, че неговата съпруга Меган няма да присъства. Тя е бременна и е била посъветвана от лекаря си да не пътува.

Принц Хари и принц Уилям вървят заедно, но не рамо до рамо на финалната процесия зад ковчега от частния параклис към параклиса "Сейнт Джордж". Между тях е поставен Питър Филипс, първи внук на принц Филип и син на принцеса Ана.

Всички присъстващи носеха защитни маски и спазваха социална дистанция. Нито един от опечалените не носеше военна униформа. Това решение на самата кралица мнозина разчитат като жест към принц Хари, който вече няма право да облича униформа заради отказа му да изпълнява задълженията си като член на британското кралско семейство.

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет Втора си отиде от този свят, тленните останки на Филип ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

 

 


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19      
Видео
Б.Т.Р. с нов сингъл
 13.04.2021 19:34