Новини

Посланикът на САЩ и кметът на Пловдив откриха Епископската базилика на Филипопол (СНИМКИ)

  18.04.2021 13:01  
Посланикът на САЩ и кметът на Пловдив откриха Епископската базилика на Филипопол (СНИМКИ)

Кметът на Пловдив – Здравко Димитров, посланикът на САЩ в България – Херо Мустафа, и президентът на фондация „Америка за България“ – Нанси Шилър, откриха Епископската базилика на Филипопол.

 

Снимка: БГНЕС

Новият музей в града под тепетата беше представен на официална церемония и ще бъде отворен за посетители от понеделник – 19 април.

Базиликата е уникална по своя мащаб и мащаб и архитектура – находки от нея се появяват през 80-те години на миналия век, но реставрацията започва едва през 2015 г.

Снимка: БГНЕС

 „Красотата и историята на това свято място ми напомнят за един прекрасен български стих: „Обичам българските думи що слушам по поля и друми. Обичам българските песни и приказките ни чудесни“. За мен е чест да бъда тук днес. Това наистина е внушително събитие, тъй като то отдава почит на историята“, каза при откриването посланик Херо Мустафа.

Снимка: БГНЕС

Проектът е финансиран съвместно от Община Пловдив и Фондация „Америка за България“, като стойността на проекта надхвърля 16 млн. лв.

„За мен е удоволствие да ви приветствам в Базиликата.7 години се занимаваме с това. И ето че камъче по камъче и ръка за ръка, успяхме да възстановим Епископската базилика!“, приветства гостите Нанси Шилър.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19      
Видео
Б.Т.Р. с нов сингъл
 13.04.2021 19:34