Новини

ГЕРБ постави и съпруга на пиарката на Борисов на държавен пост

  26.04.2021 19:35  
ГЕРБ постави и съпруга на пиарката на Борисов на държавен пост

Поредни назначения на хора близки до ГЕРБ в държавните фирми излизат наяве. След обявен без много шум конкурс в директорския борд на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" местата си запазват досегашния му директор Владимир Малинов и съпругът на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров, съобщава mediapool.bg. В управата влиза един нов член – Дарина Колева, занимавала се с обществените поръчки по важни проекти на оператора – включително изграждането на газопровода "Турски поток" на българска територия.

Кандидатите да управляват "Булгартрансгаз" са имали 10 календарни дни да подадат документите си за участие в конкурса, който се провежда на два етапа – вторият е защита на концепция за развитието на газовия оператор. Желаещи да влязат в съвета са били Малинов, Димитров, Колева и Ромен Кишкин. Последният е отстранен от конкурса, тъй като не отговаря на изискването да има магистърска степен в една от следните професионални области: социални, стопански и правни науки, технически и хуманитарни науки, с направление икономика, финанси, счетоводство и контрол, право, енергетика, строителство, инженерство и други.

Така до защитата на концепция са допуснати точно трима кандидати, колкото са и обявените места в борда.

Надзорният съвет на "Булгартрансгаз" също е с нов и е в процес на вписване в Търговския регистър. За него конкурсът е обявен на 12 април – почти седмица след парламентарните избори. От стария двучленен състав остава Кирил Георгиев. Колегата му Владимир Митрушев си тръгва, а новите четирима в надзора са Делян Койнов, Снежана Йовкова-Маркова, Стефан Илиев и Николай Стефанов.

"Булгартрансгаз" е поредното дружество от държавната енергетика, в което ГЕРБ бетонира свои хора след изборите. Ускорени бяха конкурсите за набиране на членове на директорските бордове в редица държавните предприятия. Както стана известно, нови шефове с 5-годишен мандат има в БЕХ, АЕЦ “Козлодуй" и "Минпроект".

С хора, близки до ГЕРБ, са овладени и държавните фирми в земеделието - 6-те държавни горски предприятия, Напоителни системи, Агроводинвест, Сортови семена Елит, Земинвест и др. С нови директори са и държавните болници.

Ден преди новият парламент да гласува мораториума върху сделките, концесиите и назначенията на правителството в оставка, бе удължен преждевременно мандата на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, с което ги бетонира до 2026 г.

 Нови назначения има и в оръжейните фирми, съобщава economix.bg. Иван Гецов запазва позицията си като изпълнителен директор на ВМЗ – Сопот. За независим нов член на борда и председател на СД е избран Иван Карабатаков – юрист, свързан с “Мултигруп”. Той бе и председател на СД на Национална спортна база. Останалите представители на държавата са Кристина Стоянова, Тихомир Иванов (бивш шеф на Летище София и синдик), юристът Георги Вълчанов. Стоянова (собственик на туристическа фирма) е съпруга на главния секретар на министерство на земеделието.

По-рано бе сменен бордът на “Кинтекс”, чийто директор остава Иван Гинчев. Останалите са Десислава Христова, Васил Ризов, Стефка Граматикова и Анита Великова, която по-рано е била в бордовете на ДКК и “Плод-Зеленчук”.

Междувременно депутати от "Изправи се! Мутри, вън!", начело с Мая Манолова, са внесли промени в Закона за публичните предприятия, с които назначенията в директорските бордове на държавни фирми, направени от ГЕРБ през последните дни, може да бъдат обявени за нищожни.

Конкурсите за назначения в управителни и контролни органи на държавни и общински предприятия не може да се обявяват и провеждат в рамките на 6 месеца преди датата на редовни пармалентарни избори, гласи специален текст в законопроекта.

Предлага се и назначени вече шефове да бъдат освобождавани при нарушение на това правило: "За вече назначените в рамките на 6 месеца преди изборите на 4 април 2021 г. договорите за управление и контрол се прекратяват и се провеждат нови конкурси", се посочва в преходните и заключителните разпоредби на закона.

"Обявяването и назначаването на конкурси след декември 2020 г. бяха направени при заобикаляне на духа на закона. Преобладаващият брой кадри, назначени от ГЕРБ вследствие на тези конкурси, са удобни хора, наградени за партийни или "други" заслуги", казват в мотивите вносителите от "Изправи се! Мутри, вън!".


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31