Новини

Прокуратурата подозира руски шпиони за взривове в складове у нас

  28.04.2021 15:12  
Прокуратурата подозира руски шпиони за взривове в складове у нас

Прокуратурата обяви, че четири взрива от последните десет години във военни складове у нас, в които е имало продукция на фирма „Емко“, най -вероятно са били извършени от офицери на Главното разузнавателно управление на Русия.

Установено е, че в периодите около взривовете, както и в дните около опита за отравяне на  собственика на „Емко“ - оръжейният търговец Емилиян Гебрев, шестима руски граждани са били в България.

„В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около базите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в София..

Взривовете имат еднакъв почерк - първо е възникнал пожар - вероятно, за да се даде възможност работниците да се изтеглят от складовете, а след това е последвал и взривът, обясни тя.

„Категорично е установено, че задействането на зарядите при всички случаи е ставало дистанционно. В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникване на пожарите“.

Общото е, че става дума за оръжия за износ за Грузия и за Украйна, като в тях е имало част от продукция на „Емко“, която е собственост на Гебрев. И  че преди взривовете е имало предшестващи пожари, които според разследващите са дали възможност на хората да се изтеглят, така че да няма жертви.

„И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна... От така събраните до момента доказателства с висока степен на достоверност се налага извода, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, добави Сийка Милева.

Прокуратурата обвърза четири взрива в складове за боеприпаси у нас в периода 2011-2020 г., опита за отравяне на Гебрев, сина му и негов партньор, и престъпления, извършени на територията на други държави. Проверява се и връзка с взривовете у нас и тези през 2014 година в склад в чешкото село Върбетице.

В България се анализират четири взрива. Първият е от 2011 година в Ловни дол, след това през 2015 година в Иганово, след това отново в 2015 година, свързан с цех на ВМЗ и пожар, при който са изчезнали доказателствата, свързани с тези разследвания. Последният случай е от 2020 година в Мъглиж.

Прокуратурата припомни, че в България се води разследване за отравянето на самият Гебрев и се издирват трима руски граждани.

Образувано е досъдебното производство в Специализираната прокуратурата, по което се работи в сътрудничество с други служби, включително и с чешките , каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследването е по глава първа от Наказателния кодекс - "Престъпления срещу Републиката".


На нарочния брифинг главният прокурор Иван Гешев изрази благодарност за действията на спецпрокуратурата и ДАНС.

„Българските прокурори и следователи дълги години работеха по случая в интерес на българската национална сигурност… Аз съм тук да ги окуража колегите от Специализирана прокуратура, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски партньори от Европейския съюз и най-вече в интерес на българските граждани и общество“, посочи Иван Гешев.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Крокодил нахлу на тренировката на канадски клуб
 29.04.2021 20:45      
Видео
Димитър Рачков - Вайръл
 26.04.2021 13:11