Новини

Един машинен глас струва 55 лв, a хартиената бюлетина 70- 80 стотинки

  04.05.2021 09:25  
Един машинен глас струва 55 лв, a хартиената бюлетина 70- 80 стотинки

Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки. Това коментира пред Нова тв говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Той и бившият член на ЦИК и бивш говорител на комисията Цветозар Томов коментираха последните промени в Изборния кодекс.

„Машинното гласуване е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна фирма, в българския случай. Тя внася някакво оборудване, то се сертифицира, процесът наистина е сложен, дори тези, които са експерти, често не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по създаване на изборния резултат.", аргументира се Димитров.

Томов на свой ред поясни, че това не е първият случай, в който такъв текст се въвежда в Изборния кодекс. Той е на мнение, че машинното гласуване може да разреши два проблема, които създават хаос в изборния процес. Единият бил това да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините, а другият - да се намалят недействителните гласове.

Нито Германия, нито Нидерландия, нито Ирландия се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка сигурността на изборите е добре да няма машинно гласуване. Има много други начини да се постигне съгласие на това, което се брои”, контрира на свой ред  Димитров.

Томов пък добави, че проблемите на изборния процес не може да се очаква, че ще бъдат решени просто с въвеждането на нови технологии за вота. По думите му над 300 000 гласа от последните парламентарни избори създават усещане на купен и контролиран вот. При гласуване на хартия с едно драскане в друго квадратче, гласът става недействителен, даде пример Томов. И посочи, че с машини манипулацията ще е по-трудна.

Димитров обаче му опонира, че 88 машини не са дали никакъв резултат.