Икономика

Вижте тайната за пристрастяващия вкус на картофките на McDonald's

  04.05.2021 10:49  
Вижте тайната за пристрастяващия вкус на картофките на McDonald\'s
  google

Има много различни видове пържени катрофи - уеиджис, чипс и други.

Но сред всички пържени картофи тези на McDonald's са различни. Има нещо в аромата им. И е факт, че те са обявени за една от най-пристрастяващите храни.

Една тайна съставка ви кара да се връщате за още.

Какво прави пържените картофи на McDonald's толкова пристрастяващи?

За да се направят пържени картофи на McDonald's, пресните картофи се измиват, обелват, нарязват и бланшират. Добавя се подобрител, за да запазят картофите в еднороден светложълт цвят (но не това стои зад пристрастяващия им вкус).

След това нарязаните картофи се пържат за по-малко от минута, преди да се замразят и да се изпратят до ресторантите. Тук тези замразени ленти се готвят в олио и сол, преди да се появят на подноса в емблематичната червена кутия.

Всичко това звучи стандартно, но защо са толкова различни?

Всичко започва през 50-те години, когато компанията, която предоставя растително масло на McDonald's, не може да си позволи оборудването, необходимо за хидрогениране на маслото, което ще удължи срока му на годност. Така доставчикът създава смес от масло и телешка мазнина.

С течение на времето McDonald's и други заведения за бързо хранене правят телешката мазнина част от техния аромати при пържене. Но през 80-те години ресторантите за бързо хранене махат съставката, когато защитниците на здравето я критикуват заради многото „лоши“ наситени мазнини.

McDonald's иска да запази този плътен вкус, но без самата телешка мазнина, така че намира решение. Сега веригата за бързо хранене добавя „естествен аромат на говеждо месо“ към растителното масло, за да придаде на пържените им картофи неустоимо месен (макар и не толкова вегански) вкус.