Новини

Бившият евродепутат Момчил Неков е осъден за открадната фотография на първа инстанция

  04.05.2021 11:20  
Бившият евродепутат Момчил Неков е осъден за открадната фотография на първа инстанция

Бившият евродепутат Момчил Неков е осъден на първа инстанция за открадната и ползвана фотографска снимка по време на местните избори през 2019 г., когато беше кандидат за кмет на Силистра. Това показва решението по дело 298 от 2019 г. на Окръжен съд Силистра, съобщиха за „Скандал“ от съда. Съдът признава авторството на снимката, която е на фотографа Георги Марков и установява нарушението, че е извършено от Неков. Единствено не уважава изцяло финансовата претенция в пълен размер на Марков. Обжалваме решението на съда пред Апелативния съд във Варна, коментира фотографът. Неков също обжалва.

Историята започва с неправомерното използване на снимки в билбордове на бившия евродепутат Момчил Неков, известен с прозвището "Любимец 15/15". Поради отказ от страна на кандидата за кмет на Силистра Момчил Неков въпросът да бъде уреден със заплащане на авторски права и споразумение, фотографът сезира прокуратурата и Окръжен съд Силистра. Той и неговият адвокат Емил Георгиев дадоха специална пресконференция след местните избори и обещаха нова такава след съдебните битки. Делото в прокуратурата е върнато на трета инстанция.

Заснети са останки от римската крепост на град Силистра – нещо, което се възприема като символ на град Силистра, след като се използва от политически кандидати. Фактът, че към фотографията има интерес да бъде използвана в нечия кампания, е достатъчна оценка за нейната художествена и авторска стойност, коментира тогава адв. Георгиев и изтъкна, че в случая са на лице не само имуществени, но и неимуществени вреди. Делото се води по Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).  

Сумата на иска е 4-цифрена, тъй като са на лице 9 използвания на 9 билборда в Силистра – 4 двулицеви и 1 еднолицев, а ЗАПСП дава възможност на автора да търси обезщетение за всяко отделно използване на негово произведение. Авторът има право да определя и да забранява използването на негови произведения, подчерта адвокат Георгиев и припомни, че според чл. 172 а от НК нарушения срещу авторското право представляват нарушения от общ характер. Ако се установи престъпление от общ характер, може да се влезе в затвор до 6 години.  

Георги Марков освен фотограф, е и издател на две медии в Силистра – Порталът на Силистра, в която има секция "История" и където била поместена снимката, а другият е регионален вестник. Като издател давал гласност на проблемите на хората и това е причината да бъде дадена гласност и на този съдебен спор. "Неков е публично лице и политиците трябва да бъдат положителен пример в обществото", коментира преди време Марков.  

Екип на „Скандал“  


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38      
Видео
Астронавт отгледа два вида зеленчуци в Космоса
 03.05.2021 21:11