Икономика

Зелени закони: Ловни огради преграждат достъпа до 470 хил. дка гори и земи

  04.05.2021 11:49  
Зелени закони: Ловни огради преграждат достъпа до 470 хил. дка гори и земи

Над 470 хил. декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна - повечето контролирани от 50 частни фирми. Това пише в свой анализ по темата инициативата "Зелени закони", информира Дневник.

Изграждането на ловни огради се извършва крайно непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите, посочва организацията. Тя установява още, че по искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите, а в повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и с ограничена публичност.

Организацията допълва, че във връзка със зачестилите сигнали на туристи и ловци от цяла България, свързани с феодализирането на българските гори от "ловни олигарси", започва кампания по осветяване на причините за този процес.

За изграждането на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на Изпълнителната агенция по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието, поради което процесът на възникването им е на практика крайно непрозрачен. От това произтича и най-големият проблем - при изграждането на ловни огради изобщо не се отчитат интересите на собствениците на земи и останалите заинтересовани страни, което води до последващите конфликти, се казва в анализа.

От друга страна, за да спести пари на ловните олигарси, държавата изрично не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел. Като остатък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков, когато се изселваха села, за да се създадат ловни стопанства за комунистическите велможи, и до днес в българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на интересите на собствениците на земите и горите, отдадени някому за лов, посочват от "Зелени закони".

Когато частна нива или гора се включи в някоя ловна ограда, собственикът й на практика губи възможността да си стопанисва земите и горите. Естествено нищо не може да направи срещу това, защото тези огради принадлежат на най-влиятелните хора в България, заключават от там.

Пълният анализ можете да видите тук.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38      
Видео
Астронавт отгледа два вида зеленчуци в Космоса
 03.05.2021 21:11