Новини

Започнаха консултациите при Радев за състава на ЦИК

  05.05.2021 15:33  
Започнаха консултациите при Радев за състава на ЦИК
  БНР

Държавният глава Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Поводът за консултациите са приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс.

Президентът обяви, че според приетия Изборен кодекс, квотите в ЦИК се разпределят по следния начин: 4 места за ГЕРБ-СДС, 3 за „Има Такъв народ“, 3 за БСП, 2 за ДПС, 2 за Демократична България и 1 за „Изправи се! Мутри вън!“

Съгласно закона всички ще бъдат представени в ръководството на Комисията под една или друга форма, обясни още Радев.  

Такъв тип консултации досега са се провеждали в парламента, заяви по време на консултациите Десислава Атанасова от ГЕРБ. „Смятам, че ролята, която ви отреди законодателят, в това число, без да намесваме ГЕРБ, не ви съответства, защото така изглеждат консултациите при един областен управител, господин президент“.

„Недопустимо е ръководен орган на българската държава да бъде избиран от жребий. Всички ръководства на ЦИК са били издигани от парламентарно представените партии. Има възможност на НПО-то да зададат въпроси към кандидатите. Новите правила ми се струват, че работят отзад-напред – изслушването е най-накрая, след като всички сме определели кои са тези хора. Все едно е някаква формалност, по която трябва да се мине тази процедура. С тези сметки се цели да се ощети най-голямата група ГЕРБ-СДС, при всяко различно число от 15 се получава съвсем различно разпределение“, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев отговори, че тези дебати са в пленарната зала, а държавният глава изпълнява това, което е записано в закона, посочи той. „Може да има някакъв резон за най-големия остатък, но вие ще се съгласите ли, че трябва да има партия, в случая най-малката в НС, която да няма представителства в ЦИК, аз не бих се съгласил“. Той препоръча това да се дебатира с „Изправи се! Мутри вън!“.

„Изпълнявам закона. Точно вашата партия внушава, че президентът ще избере председател на ЦИК и ще я подчини, това се посочва от партиите. Подходът, че имате феодални права върху ЦИК, не е правилен“, аргументира сеРадев.

ГЕРБ предлага най-голямата парламентарна група да получи поста председател на ЦИК, в случая това е именно групата на ГЕРБ-СДС. Те издигат Красимир Ципов за кандидат за председател на ЦИК.

„Има такъв народ“ номинира Камелия Нейкова, юрист, за заместник-председател на ЦИК. Другото предложение за член за ЦИК за Елка Тодорова. Последното предложение е проф. Любомир Гаврилов, който е математик.

От БСП предлагат Емил Войнов за член и заместник-председател на ЦИК. По думите на левицата той е експерт по изборния процес, който е работи там. Силвия Стойчева е предложение за член на ЦИК, политолог. Третата кандидатура на БСП е Цветанка Георгиева, която е работила като експерт в ЦИК.

 


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Мистериозен филм представи новата колекция на моден гигант
 06.05.2021 21:09      
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38