Автомобили

Nissan продаде дела си в Daimler

  06.05.2021 12:07  
Nissan продаде дела си в Daimler
  Nissan

Nissan Motor Co. продаде целия си дял в Daimler AG за €1,15 млрд. ($1,4 млрд.), като се присъедини към своя партньор Renault SA при генерирането на средства за оборотни усилия.

Nissan е продал около 16,4 милиона акции по €69,85 всяка, се казва в изявление на уебсайта на компанията. Renault се освободи от своя дял от Daimler през март, което ѝ донесе €1,14 млрд. Акциите на Daimler се търгуваха за €72,41 във вторник (4 май), съобщи Bloomberg.

Подобно на Renault, Nissan се опитва да възстанови рентабилността и да преработи портфолиото си, след като през 2018 г. арестът на техния дългогодишен лидер Карлос Гон хвърли алианса в безпорядък. Проектите, които двете компании стартираха с Daimler преди малко повече от десетилетие, бяха сред начинанията, показващи признаци на стрес, преди вътрешни лица на Nissan да организират падането на бившия председател преди почти три години, отбелязва изданието.

Nissan заяви, че приходите от продажбата на дялове на Daimler ще бъдат използвани за „допълнително укрепване и повишаване на бизнес конкурентоспособността, включително инвестиции за насърчаване на електрификацията“.

Индустриалното партньорство между Nissan и Daimler „остава непроменено и не се влияе от продажбата“, се казва в изявлението на японския автомобилен производител. Двете компании ще продължат да си сътрудничат в няколко области, се казва в съобщението.

Според данните, събрани от Bloomberg, Daimler все още държи 9,17 милиона акции на Renault.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Мистериозен филм представи новата колекция на моден гигант
 06.05.2021 21:09      
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38