Свят

Китайската ракета, която пада неконтролируемо към Земята е преминала над Петричко

  08.05.2021 20:24  
Китайската ракета, която пада неконтролируемо към Земята е преминала над Петричко

Втората степен на китайска ракетата-носител, която пада неконтролируемо към Земята, вероятно ще навлезе в земната атмосфера южно от Индонезия в района на Тиморско море, съобщи Роскосмос. Очаква се това да стане около 2.30 през нощта наше време, информира БНТ.

Много малка е вероятността отломки от ракетата да паднат над България. Рано тази сутрин около 4:10 тя е преминала над Петричко. Била е наблюдавана от астрономи любители, включително и от София. Виждала се е с яркост съизмерима с тази на международната космическа станция. Пътят на ракетата може да се проследи в реално време в интернет, а когато наближи Балканския полуостров с бинокъл или далекоглед може да се наблюдава и под открито небе.

"Нейната траектория се съчетава и с земното въртене, затова се случва по различно време над различни точки от земята в този диапазон от 41,5 северно до 41,5 южно географски ширини. Тъй като самата орбита на ракетата е наклонена под такъв ъгъл спрямо екваториалната равнина на земята и затова е получават тези явления. Колкото до опасност от падане по принцип съществува вероятност ракетата да падне в същия този коментиран диапазон. Колкото за вероятността да се случи това в крайните южните райони на България, възможността е много много много малка", каза за БНТ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ

"Все пак има прогнози, според които около 7:19 минути българско време отломките от нея ще паднат в южните части на тихия океан, като съответно се посочва една точка, намираща се югоизточно от Австралия", каза още физикът в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ Пенчо Маркишки.

Американските военни не предвиждат да унищожат китайската ракета, обяви шефът на Пентагона Лойд Остин на фона на опасения, че отломките може да паднат в населен район. Китай определи рискът като "изключително малък".

Втората степен на китайската ракета-носител тежи 18 тона и няма средства за активно маневриране. В момента пада неуправляемо по неправилна орбита като непрекъснато губи скорост. Стартът от миналата седмица изведе на орбита първия от общо три модула на бъдещата китайска космическа станция. Тази седмица падащата ракета беше заснета в нощното небе над Капитолия.

"Това разкрива факта, че тези от нас, които работят в космическата област, са длъжни или би трябвало да са длъжни да действат по безопасен и обмислен начин, като отчитат подобни обстоятелства при планиране на операциите", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Китай изтъкна, че унищожаване в атмосферата е общоприета практика с минимални рискове.

"Ракетата има специфичен дизайн и повечето компоненти ще бъдат унищожени от триенето при навлизане в атмосферата. Вероятността да нанесе щети на авиацията или на хора на земната повърхност е изключително ниска", каза говорителят на Министерство на външните работи на Китай Уанг Уенбин.

Световният океан покрива 70 на сто от нашата планета и прогнозите за падане там са оправдани. При най-лошия, но и най-малко вероятен сценарий, ракетата може да се разбие в населен район или върху кораб.

 

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09