Новини

Херо Мустафа: България трябва да продължи модернизацията на армията

  13.05.2021 19:11  
Херо Мустафа: България трябва да продължи модернизацията на армията

През изминалите 30 години стана ясно, че заедно сме по- силни, по- проспериращи и по- сигурни. Много пъти съм казвала, че силна България е в интерес на САЩ, силна България е в интерес на трансатлантизма. Това заяви посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа по време на конференция, организирана от Атлантическия клуб в България. 

„Ние имаме нужда да останем заедно и да засилим връзките, които ни свързват“, добави тя. В тази връзка посланичката говори за сигурност, енергия и инфраструктура.

Тя уточни, че се включва в разговора от Пловдив. Тя е там, за да наблюдава военното учение на спецчастите- Trojan Footprint - South 21. Мустафа подчерта, че в това учение има и американски военни.

„Това учение е пример за съвместната работа в отбраната сред съюзниците в региона на Черно море, като се има предвид агресията“, заяви Мустафа. По думите й за това е важно, това което България прави по отношение на бързото модернизиране на армията. „България трябва да остане в този курс“, категорична бе посланичката на САЩ.

Мустафа подчерта, че България ще бъде домакин на инициативата „Три морета“. Тя коментира, че борбата с корупцията е пряко свързана с позицията на България като стабилен член на НАТО на югоизточния фланг на Алианса.

"Въпросът с корупцията е важна тема. Виждаме как различните инфраструктурни проекти предлагат среда за корупционни практики. Затова България трябва да се възползва от момента и да направи прозрачни обществените поръчки, да засили контрола над държавните дружества и да подобри прилагането на закона. Целта е всичко да се прави в обществена полза", каза Мустафа.

Според нея България и Черноморският регион трябва да се възползват от подобрените възможности за свързаност в областта на сигурността, енергетиката и инфраструктура.

„Това изисква умно инвестиране, силна политическа координация и сътрудничество. САЩ са готови да помогнем с каквото можем, ние сме съюзници, приятели и партньори“, каза американският посланик.

"Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата за самостоятелна отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, но на този етап политическото говорене е повече в сравнение с резултатите, различията са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и отбрана и до днес остава най-слабо развитата европейска политика", обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на онлайн конференцията "Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, участват бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, чуждестранни експерти по сигурност и отбрана.

"Според мнозина политици и анализатори европейските граждани вече не се питат какво само НАТО и САЩ могат да направят за тях, но най-вече какво самите ние като европейци можем да направим за себе си, да браним собствената си сигурност и да имаме балансирано сътрудничество с атлантическите ни партньори. Скорошно проучване показва, че европейските граждани поставят на първо място като важност темата за сигурността в различните й аспекти", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че паралелно с дискусията за бъдещето на ЕС се провежда и разговорът за бъдещето на НАТО по предложения от главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг план „НАТО 2030“.

Илияна Йотова подчерта, че е крайно време България да се върне към същностния разговор за общото ни бъдеще като част от ЕС и НАТО.

„Трябва да водим този разговор в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза“, изтъкна вицепрезидентът.

"Удовлетворени сме от това, което виждаме в сектора на сигурността", каза създателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси по време на Конференцията, предаде „Фокус“.

„Искам чрез Вас да поздравя президента за назначеното от него правителство. Ние сме специално удовлетворени от това, което виждаме в сектора на сигурността. Специално в Министерството на външните работи и Министерството на отбраната“, каза Паси.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33