Новини

Нови правила за ваксинация от днес

  18.05.2021 09:01  
Нови правила за ваксинация от днес
  DW

От днес влизат в сила нови правила за ваксинация у нас. Новата заповед на служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров дава възможност да бъдат имунизирани предимно възрастните хора.

Според нея от понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират само хора над 60 години и тези с хронични заболявания. В петък, събота и неделя могат да си поставят ваксина всички останали. Така според министърът  приоритетно ще бъдат имунизирани хората от рисковите групи, за да бъде намалена смъртността в страната.

Освен това заповедта предвижда вече личните лекари да получават ваксини веднъж седмично от логистични пунктове във всяка община. РЗИ-тата ще определят тези пунктове. Предвижда се още здравните инспекции да организират мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижни хора, както и за хората в отдалечените райони.

По отношение на хората, които вече имат записан час в електронната система в периода понеделник-четвъртък и са под 60 години, те няма да бъдат върнати и ще бъдат ваксинирани, увери, д-р Кацаров.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Състезание във видеоигра или реалния живот?
 18.05.2021 21:20      
Видео
Pavell & Venci Venc’ с нова серия поетичен хип-хоп
 17.05.2021 14:00