Свят

Австрия спира да ваксинира с АстраЗенека

  18.05.2021 18:08  
Австрия спира да ваксинира с АстраЗенека


Австрия ще премахне ваксината на "АстраЗенека" от програмата си за имунизация срещу COVID-19 поради проблеми с доставката и предпазливост сред населението след информации за редки странични ефекти, каза здравният министър.

Австрия става третата европейска държава, която загърбва "АстраЗенека", след като Норвегия и Дания се отказаха да ваксинират своето население с нея заради редки случаи на тежки кръвни съсиреци при хора, получаващи инжекция с препарата.

"Вероятно ще продължим да правим първи дози с "АстраЗенека" до началото на юни и тогава нещата приключват. "АстраЗенека" ще бъде прекратена", заяви здравният министър Волфганг Мюкщайн пред телевизия Puls 24 късно в понеделник.

Мюкщайн каза, че тези, които са получили първа доза на "АстраЗенека", все пак ще получат втора спринцовка от ваксината, но служителите ще определят коя друга ваксина да се използва за опресняване на имунитета по-късно. Министърът, който самият е лекар, настоя, че "АстраЗенека" е "безопасна", но заяви, че Австрия е взела решението да прекрати нейното използване поради "лошо възприемане сред населението", "лошо медийно присъствие" и "проблеми с доставката".

Европейската комисия съди британско-шведската фармацевтична група заради неспособността ѝ да достави милиони дози от ваксината си. Една трета от деветте милиона души в Австрия е получила поне една доза ваксина срещу коронавирус.

Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация препоръчват продължаване на употребата на ваксината с аргумента, че ползите далеч надхвърлят свързаните с това рискове.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Състезание във видеоигра или реалния живот?
 18.05.2021 21:20      
Видео
Pavell & Venci Venc’ с нова серия поетичен хип-хоп
 17.05.2021 14:00