Новини

Бойко Рашков съжалявал за думите си за водещите на Би Ти Ви

  18.05.2021 20:15  
Бойко Рашков съжалявал за думите си за водещите на Би Ти Ви
  БНР

"Съжалявам, просто съжалявам." Това заяви тази вечер в предаването "Алтернативата" по TV1 служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по повод факта, че по-рано този ден си позволи да заяви, че ако е на мястото на собственика на Би Ти Ви, би отстранил водещите на сутрешния блок на телевизията Биляна Гавазова и Златомир Йочев.
Първото медийно интервю на Рашков като министър на вътрешните работи беше този понеделник в сутрешния блок на Би Ти Ви, където водещите многократно го питаха за шефката на кабинета му - Елена Фичерова-Караиванова, и защо толкова бързо е направил някои кадрови смени. Още тогава Рашков показа раздразнението си от начина на водене на двамата журналисти, а тази сутрин в ефира на БНР той остро критикува поведението им в ефир и дори каза, че ако е собственик на медията, би ги отстранил. Това доведе и до разпространяването на официална позиция на Би Ти Ви.
В "Алтернативата" тази вечер Рашков заяви, че съжалява, но остана все така критичен към двамата журналисти: "Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме и развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно."
Рашков съобщи, че според него по отношение на ръководителите на службите, които са в неплатен отпуск (председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев - б.а.) трябва да се стигне до "крайно решение", защото те "само са показали, че не заслужават постовете, които заемат". Той смята и че трябва да се направят промени в законодателството по отношение на дейността на службите. "От служби, които са призвани да бдят за националната сигурност, те се грижат за себе си и за отделни политици, от които зависят. Досега те бяха в пълната зависимост на предишното правителство и конкретно и лично от неговия ръководител. Те се използваха и като бухалка, и като инструмент за репресии", коментира Бойко Рашков.
Според него службите биха могли да бъдат подчинени директно на парламента и "дори може те да са независими, но да се отчитат годишно пред парламента". "Така ще може да се упражнява външен контрол върху тях, а от друга страна, ще се съхрани тяхната независимост и няма да може така грубо да бъдат ръководени от който и да е политически ръководител, който е спечелил изборите. Може да се стигне и до други удачни решения", коментира Рашков.
Той отправи сериозни критики и към ДАНС, и към прокуратурата и изказа мнение, че в ДАНС трябва да бъдат сменени не само "ръководните длъжностни лица", но и "други под тях". Според него след излизането на снимките, за които се смята, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, е трябвало да се направи претърсване в спалнята на премиера и да изследват данните от снимките за кюлчетата, за да събере повече информация от тях.
"Нашата прокуратура е подобна на ДАНС, тя също трябва да бъде реформирана из основи, но като се тръгне откъм главата. Нашата прокуратура беше превърната в политическо оръдие на изпълнителната власт, с което се суспендира конституцията, която въвежда принципа на независимост на съдебните органи", коментира още Рашков и изрази предположение, че главният прокурор Иван Гешев няма да образува досъдебно производство срещу Бойко Борисов.

 


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33