Новини

Янаки Стоилов: Трябва ни авторитетно правосъдие

  18.05.2021 20:57  
Янаки Стоилов: Трябва ни авторитетно правосъдие

Президентът ме предложи за този пост и БСП даде своето съгласие. Аз съм социалист по убеждение. Тази позиция изисква компетентност и работа за обществения интерес. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Министерството на правосъдието се асоциира със справедливостта. Аз не участвам в правителството като партиен представител, то е конструирано по други начала, има други задачи. Имам дългогодишен политически опит. Това е едно предизвикателство да погледнеш проблемите съвсем отвътре, от позицията на едно доста голямо министерство, и то в още по-сложна обстановка, защото през последните години министърът на правосъдието постоянно беше обезправяван. Това изисква конструктивен подход, за да могат да се постигнат резултати, заяви Стоилов.

Проверките в различни ведомства са една от първите задачи. Служебният премиер обяви, че служебното правителство ще се води от принципите на професионализма, почтеността и прозрачността. Това смятам да бъдат принципите и на Министерството на правосъдието, посочи правосъдният министър.

Приоритет е да се подобри обслужването на гражданите, включително и електронно, да се води диалог с Висшия съдебен съвет и да бъде установено реалното състояние на сектора. Още тази дни ще издам заповеди, за да се направи одит на най-чувствителните дейности, които се отнасят до Агенцията по вписванията, до българското гражданство, да се види какви са обществените поръчки, какви са договорите, отбеляза Янаки Стоилов.

Планът на правителството е много амбициозен. За мен е важно е да се направят много неща, които да дадат резултат за това кратко време. Искаме да установим състоянието в редица сектори и ако можем да оставим нещо и на новия парламент, за да продължи той своята работа, отбеляза служебният министър на правосъдието.
Той коментира и скандала между служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и БТВ. Не е работа на министрите да назначават и уволняват журналисти. Няма свобода, която да е безгранична. Много трудно е да се намерят обективните общи граници, които не засягат човекото достойнство. Не трябва да се подхожда предубедено към този въпрос, заяви служебният министър на правосъдието.