Икономика

30 лв. за легло на Златни пясъци

  24.05.2021 10:31  
30 лв. за легло на Златни пясъци
  google

С цел да привлекат повече български и чужди туристи много от морските ни курорти няма да вдигат цените на своите хотелски и ресторантьорски услуги това лято. За трета поредна година ваканцията в Албена ще бъде на същите цени. В Златни пясъци цените за нощувка пък започват от 30 лв.

Северното Черноморие откри сезона с малко отворени хотели и много отказани чуждестранни резервации, хотелиери обаче се надяват да примамят максимален брой с нова ценовата политика, съобщи Нова тв. В по-малките места за настаняване, сред които и къщите за гости, също не се предвижда увеличение на цените.

Техният пример ще последват и собствениците на заведения в курортите, които въпреки трудния сезон ще поддържат миналогодишните цени.

Браншовиците обаче масово се обединяват и около идеята ограниченията при влизане в страната за чуждестранни граждани от близки дестинации да отпаднат. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова загатна в ефира на bTV, че текат активни дискусии относно разхлабването на режима за PCR тестове при влизане в България и се очаква съвсем скоро румънци да влизат в страната без изисквания.

Подобни идеи се превръщат в лъч светлина за най-сериозно пострадалия от пандемията сектор, който месеци наред се бори да излезе от черната статистика. Оказва се, че според проучването на MBL за хотелиерския бизнес в България през втората половина на 2020 приходите от нощувки в хотелите бележат 58% спад, а чуждестранните туристи са със 71 на сто по-малко спрямо 2019 г. Международните пътувания също са намалели значително заради отменените полети и противоепидемичните изисквания по границите.

Това принуди много българи, които обичайно почиват в чужбина, да изберат български курорти, но същевременно възпрепятства повече от 70% от чужденците да почиват у нас през 2020 г. Регионът, който предоставя най-много легла в места за настаняване на територията на страната, е Южното Черноморие. Именно там е отчетен и най-висок процент заетост - 37%, което е 1.5 пъти над средната на полугодието. На север 60 на сто от гостите в хотелите са били чужденци - близо 75% от тях са отсядали във висок клас места за настаняване. По Южното Черноморие пък са преобладавали българските граждани, половината от които са почивали в 4- и 5-звездни хотели.

Слънчев бряг пустее, големите хотели отварят на 1 юни

Слънчев бряг остава пуст през майските почивни дни заради липсата на чуждестранни туристи. Повечето големи хотели планират да отворят от 1 юни, но собствениците на места за настаняване са плахи в надеждите си относно западните пазари, съобщи bTV.

"Имаме озон, имаме йодни пари, имаме UV лъчи и прекрасен пясък, нека министърът на туризма да покани българи и чужденци, както направиха гръцкият и испанският министър", коментира хотелиерът Румен Мончев.

Туроператори алармират, че до 26 юни руснаците имат забрана да пътуват, включително и до България. Украинците проявяват сериозен интерес към родните плажни ивици, проблемът с транзитното им преминаване през Румъния обаче остава.

 


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15