Новини

Радев: Брюксел препоръчва промяна на Плана ни за възстановяване

  25.05.2021 19:06  
Радев: Брюксел препоръчва промяна на Плана ни за възстановяване

Срещата на върха в Брюксел приключи минути преди 18:00 часа. Европейските лидери подкрепиха създаването на цифровия сертификат и призоваха за бързото му въвеждане. Лидерите обсъдиха и климатичните промени и законодателните мерки, които трябва да бъдат приети.

Българският президент Румен Радев съобщи, че България трябва да промени Плана си за възстановяване и устойчивост и това е препоръка от Брюксел. Според него, в Плана трябва да има повече зелени проекти, които да помогнат на страната да не загуби енергийната си автономност.

Президентът Румен Радев нарече идеята за зелена сделка много красива сделка, но според него тя крие много опасности, особено за бедни държави като България. Според него тя би могла да доведе до това страната ни да загуби енергийни мощности, а с това и енергийната си автономност. За това е необходимо Планът за възстановяване да бъде преработен. Това прави в момента служебното правителство. Според президента Радев има и критики от страна на Брюксел по отношение на Плана за възстановяване.

Очаква се в плана да бъдат включени и повече зелени проекти. Президентът коментира и широко обсъжданата тема за Република Северна Македония. Според него сега всички погледи са насочени към София и се очаква разрешаване на двустранните отношения.

"Аз от известно време получавам всеки ден покани за разговори с европейски лидери, с еврокомисари, с лидери на ЕС. Темата е много чувствителна, очакванията са големи, няма да крия. Очакванията са съсредоточени върху България. Няма да казвам натиск, ще използвам тази дипломатична фраза. Но очаква се на Съвета във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Република Северна Македония", заяви Румен Радев.

Снощи лидерите подкрепиха нови строги мерки срещу Беларус. Приеха мерки за затваряне на европейското пространство за полети за самолети и авиокомпании от Беларус.

"Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отношение на принудителното кацане на самолета, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на хората. Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо", коментира Радев.