Икономика

Повишават мощността на шести блок на АЕЦ Козлодуй

  26.05.2021 08:17  
Повишават мощността на шести блок на АЕЦ Козлодуй

Започнало е плавно повишаване на мощността на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от компанията, след като във вторник за няколко часа мощността на блок беше временно намалена на 50%.
Причината за намалените мощности на 25 май стана изключване на една от двете турбопитателни помпи в неядрена част на блока. Съгласно изискванията на технологичния регламент и проектните алгоритми, системата за автоматично разтоварване е понижила мощността на блока, а от атомната централата съобщиха, че няма промяна в радиационната обстановка на площадката.

Повишаването на мощностите е започнало от 20:30 часа снощи след извършени проверки за потвърждаване работоспособността на оборудването. Натоварването на блока се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент, и ще продължи до достигане на пълна мощност, допълниха от компанията.

Пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов годишен ремонт от 17 април тази година, съобщава още най-големият производител на електрическа енергия в страната.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09