Анализи

Христо Иванов: Неизбежно е освобождаването на шефовете на ДАНС и ДАР

  26.05.2021 14:34  
Христо Иванов: Неизбежно е освобождаването на шефовете на ДАНС и ДАР

"Освобождаването на шефовете на службите ДАНС и ДАР не е изненада, то е неизбежно. Предложението за смяна на директора на ДАНС е логично. Досегашното ръководство на Агенцията има много неща, за които да бъде критикувано". Това каза пред БНР лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му в коалицията ще обсъдят принципния въпрос за назначаване на титуляр за шеф на ДАНС от служебно правителство.

Иванов коментира изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че след като сменят директора на ДАНС - няма да има вече задържани руски шпиони, като определи проведените действия за закъснели:

"Досега Борисов 10 години си затваряше очите. ... Става дума за закъснели действия на доста ниски нива. ... Може да се погледнат действията на досегашното ръководство на ДАНС по-скоро като откупуване на Борисов, отколкото като сериозно действие по отношение на руското влияние в България".

Съпредседателят на "Демократична България" определи като дезертиране от поста и бламиране на националната сигурност излизането в неплатен отпуск на директора на ДАНС Димитър Георгиев.

Според Христо Иванов "пълното разплитане по скандала с подслушването на политици ще стане, ако в 46-ия парламент има мнозинство, което е решено да изчисти системата на националната сигурност и да отговори натрупаните през годините много въпрос".

Той подчерта, че това може да стане само от редовно управление:

"Затова казвам, че е принципен въпросът до каква степен е разумно и легитимно служебен кабинет да придвижва такива назначения".

Христо Иванов подчерта, че нито той, нито Атанас Атанасов твърдят, че самите те са били подслушвани, а е въпрос на граждански дълг да изяснят фактологията около това:

"Интересното е дали службите са били използвани за масова разработка за подслушване на политици".


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Вулканът Етна отново изригна
 26.05.2021 10:53      
Видео Шоу
Рафи спечели Капките
 25.05.2021 08:29