Новини

Новият шеф на Агенция Митници пази ревниво тайните на Пеевски

  31.05.2021 22:37  
Новият шеф на Агенция Митници пази ревниво тайните на Пеевски

Вместо да се разграничи от предшествениците си и да демонстрира прозрачност, новият-стар директор Павел Тонев дори засекрети информацията за минали периоди, която по-рано беше предоставена по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация), алармират от сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

В редакцията на "Биволъ" е бил получен пореден отказ на Агенция “Митници” да изпълни съдебно решение и да предостави информация по ЗДОИ за износа на цигари към Дубай от контрагенти на “Булгартабак”.

Новото е, че отказът е подписан от новия шеф на агенцията Павел Тонев. Така той се позиционира в лагера на бившия депутат Делян Пеевски, който стои зад цигарения производител и е сочен като главно действащо лице в мащабна контрабанда на цигари към Близкия изток.

Новият шеф на Агенция

 

Както се вижда от решението по ЗДОИ информацията за периода 2018 – 2021 е отказана, тъй като била статистическа тайна. Този аргумент отдавна е съборен в съда на няколко инстанции по дела, които от "Биволъ" са водили в продължение на години с помощ от Програма “Достъп до информация”. В крайна сметка съдът е решил, че информацията е от надделяващ обществен интерес и трябва да бъде предоставена, което и стана частично с предишно решение на бившия директор Георги Костов.

Още в първия ден на новото правителство от "Биволъ" са поискали и информацията за периода до 14.05.2021 г., като изрично са се позовали на съществуващата съдебна практика. Вместо да се разграничи от предшествениците си и да демонстрира прозрачност, новият-стар директор Павел Тонев дори е засекретил информацията за минали периоди, която по-рано е била предоставена по ЗДОИ, пишат още от изданието..

“Булгартабак” се свързва с бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, който е сочен като айсберга на корупцията в България. В поредица от разследвания "Биволъ" доказа, че износът на “Булгартабак” към Дубай е към конкретна фирма – Andalus Al Sharq General Trading, която принадлежи на контрабандиста Салам Кадер Фарадж. Оттам цигарите на българския производител захранват контрабандни канали, чрез които се финансират терористични организации като ПКК и "Ислямска държава".

Неотдавна Биволъ публикува подробен доклад от разузнавателна служба, който описва в детайли този трафик и посочва поименно като организатори Ахмед Доган и Делян Пеевски. Докладът дори беше внесен за разглеждане във Временната комисия по ревизиите на последния парламент, но поради краткия живот на този парламент не се стигна до неговото обсъждане.

Поредният отказ на новия директор на Митниците да предостави информация, за която ведомството е осъдено изрично от българския съд, е демонстрация, че позициите на Пеевски са стабилни и ще се охраняват и от новото правителство съставено от президента Румен Радев, е изводът на журналистите от "Биволъ".


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31